Magazin

Dočekajte spremni bajramske praznike, ovaj čokoladni kolač s jagodama osvježit će vaše goste na +30

Mnogi će reći da od jagoda i čokolade ne postoji bolja kombinacija, a mi ćemo se samo složiti.

FOTO: MINJINA KUHINJICA
FOTO: MINJINA KUHINJICA

Upravo zbog toga vam i donosimo recept za ovaj fantastični kolač, prenosi Magazininfo.

SASTOJCI

Čokoladni dio:

1,5 l mlijeka

200 grama pudinga od čokolade

10 kašika šećera

100 grama čokolade za kuvanje

100 grama putera

300 grama petit beurre keksa

500 grama jagoda.

Žuti fil:

5 jaja

250 grama šećera

jedna kesica vanil šećera

200 grama vanila šlag kreme

200 ml jogurta.

I još je potrebno:

dvije kesice šlag kreme.

Priprema

Čokoladni dio – mlijeko (1,3 l), šećer i čokoladu stavite da se kuhaju. Ostatak mlijeka (200 ml) sjedinite sa pudingom i sipajte u provrelo mlijeko.

Kuhajte fil dva do tri minuta, zatim sklonite sa vatre i ohladite. U ohlađenu smjesu dodajte umućen puter i sve zajedno umutite, a nakon toga dodajte i izlomljen keks. Promiješajte i sipajte u pravougaoni kalup ili dublju tepsiju (18×25 cm) i izravnajte. Preko složite jagode.

Žuti fil – jaja, šećer i vanilin šećer skuvajte na pari. Posebno umutite vanila šlag krem sa jogurtom pa sjedinite sa ohlađenim filom od jaja. Premažite preko jagoda.

Posebno umutite dvije šlag kreme prema uputstvu sa pakovanja pa premažite kolač. Ohladite prije služenja i, po želji, isječene komade kolača prelijte sosom od jagoda.