Svijet

Dobitnik Nobelove nagrade za mir osuđen na deset godina zatvora u Bjelorusiji

Sud u Minsku proglasio je dobitnika Nobelove nagrade za mir, aktivistu za ljudska prava, Alesa Baliatskog krivim za krijumčarenje, osudivši ga na deset godina zatvora u strogo čuvanoj zatvorskoj koloniji, a vijest je izazvala reakcije kako u bjeloruskoj opoziciji tako i u nekim zemljama zapadne Europe.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Protjerana bjeloruska opozicijska čelnica Sviatlana Tsikhanouskaya osudila je presudu Bialiatskom i drugim aktivistima na istom suđenju, nazivajući je “užasavajućom”, piše N1.

“Moramo učiniti sve da se borimo protiv ove sramotne nepravde i oslobodimo ih”, napisala je na Twitteru.

Njemačka je kaznu od 10 godina zatvora nazvala napadom Minska na civilno društvo. Na Twitteru je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kritizirala optužbe i suđenje protiv Bialiatskog i drugih optuženika Valentina Stefanovicha i Vladimira Labkovicha kao “farsu” dodajući da im se sudi “jednostavno zbog njihove višegodišnje borbe za prava, dostojanstvo i slobodu ljudi u Bjelorusiji”.

“Režim u Minsku bori se protiv civilnog društva nasiljem i zatvorom”, istaknula je Baerbock, dodajući da je “ovo jednako svakodnevna sramota kao i Lukašenkova podrška Putinovom ratu”.

Baerbock je pozvala Bjelorusiju da prekine politički progon i zatražila je oslobađanje svih više od 1400 političkih zatvorenika.

Bialiatski, prodemokratski aktivist, dokumentirao je kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji od 1980-ih. Utemeljio je organizaciju Viasna, odnosno Proljeće, 1996. nakon referenduma koji je konsolidirao autoritarne ovlasti predsjednika i bliskog ruskog saveznika Aleksandra Lukašenka.

Uhapšen je 2020. u jeku širokih protesta protiv Lukašenkova režima.

Bialiatski je osvojio Nobelovu nagradu za mir za 2022. zajedno s grupama za ljudska prava iz Rusije i Ukrajine.

Laureati su nagrađeni za “izvanredan trud u dokumentiranju ratnih zločina, kršenja ljudskih prava i zloupotrebe ovlasti” u svojim zemljama.

“Dugi niz godina promovišu pravo na kritiku vlasti i štite temeljna prava građana”, rekao je tada Norveški Nobelov odbor.

Bjeloruska opozicijska političarka Sviatlana Tsikhanousskaya čestitala je tada Bialiatskom.

“Nagrada je važno priznanje za sve Bjeloruse koji se bore za slobodu i demokraciju. Svi politički zatvorenici moraju biti pušteni bez odlaganja”, dodala je.

Prihvati notifikacije