Region

Đukanović predložio raspuštanje crnogorskog parlamenta

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović odbio je u utorak prijedlog većine zastupnika u parlamentu Crne Gore da mandat za formiranje vlade povjeri Miodragu Lekiću, već je predložio da se raspusti parlament te zemlje.

FOTO: VLADA CG
FOTO: VLADA CG

Lekića je za mandatara predložila većina zastupnika u parlamentu Crne Gore iz stranaka koje su formirale vlast nakon sto su na izborima u avgustu 2020. godine porazile Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS).  

Lekić je zastupnik stranke Demos, koja ima samo jednog zastupnika, a u koaliciji je s Demokratima, koji su uz još dvije koalicije odnijeli pobjedu na parlamentarnim izborima.  

U obrazloženju odluke Đukanović je naveo kako nije “stekao dojam da postoji jasna većina koja bi bila u stanju formirati vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, privrednom, pravnom, institucionalnom i političkom planu” aludirajući na činjenicu da nije dobio 41 potpis potpore predloženom mandataru.

Đukanović je posebno istaknuo problem na sigurnosnom planu, s obzirom na aktualnu krizu u Evropi, izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja, kako ističe, ima nesumnjive implikacije na sigurnost zapadnog Balkana.

Stoga, kako je naveo, smatra najboljim rješenjem situacije skraćenje mandata parlamenta i što skorije održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora. Po ustavu, trideset dana od pada vlade predsjednik mora dobiti prijedlog za mandatara, a ako ga ne dobije predlaže raspuštanje parlamenta i sazivanje novih izbora. Prijedlog predsjednika Crne Gore morat će dobiti podršku većine zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Nakon što je sredinom avgusta vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje, na inicijativu Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, stranke koje su osvojile vlast na izborima 2020. pokušale su formirati novu većinu, ali se do ponedjeljka nisu uspjeli usuglasiti oko mandatara i raspodjele resora.

Tek jučer, nekoliko sati uoči isteka roka za prijedlog mandatara, dogovorile su da mandatar bude Miodrag Lekić, najstariji zastupnik u parlamentu, bivši ministar vanjskih poslova i ambasador bivše SR Jugoslavije u Italiji u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića. 

Prihvati notifikacije