Svijet

Djevojke iz BiH osuđene zbog džeparenja po Belgiji

Sud u Brižu osudio je danas dvije djevojke L.H. i N.M. iz BiH, na po 18 mjeseci zatvora zbog džeparenja, ali i prevare sa kreditnim karticama. L.H., koja je u vrijeme hapšenja bila trudna,osuđena je na uslovnu kaznu.

FOTO: ILUSTRACIJA/DEJAN BRIZA/RAS SRBIJA
FOTO: ILUSTRACIJA/DEJAN BRIZA/RAS SRBIJA

Kako prenose belgijski mediji, postoje dokazi za tri teške krađe, gdje su njih dvije prolaznicima krale novčanike, a zatim sa njihovih kartica trošile hiljade eura. Među njihovim žrtvama je i 82-godišnja starica iz Genta.

Kako se moglo čuti u sudu, njih dvije su se upoznale u Gentu, a onda su krajem marta, 2022. godine zajedno otišle u Briž. Tamo su tokom tri krađe ukrale više od 4.000 eura, a novac su koristile na kupovinu odjeće, sunčanih naočara i ostalih modnih dodataka, prenose Nezavisne.

Inače, L.H. je od ranije poznata organima gonjenja, i navodno je poznata po krađama u Švicarskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

S druge strane. N.M. je tokom hapšenja tvrdila da je maloljetna, ali nakon što je urađen sken kostiju, utvrđeno je da to nije istina. I ona je u Gentu poznata po ranijim krađama.

Prije nego se udružila sa L.H., opljačkala je 82-godišnju staricu u liftu, a zatim je njen novac potrošila na odjeću. Inače, N.M. se nije pojavila na suđenju, pa je tako osuđena u odsustvu.