Svijet

Komandantica NATO Štaba Sarajevo održala brifing vojnim liderima zemalja članica NATO-a i EU

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. McGaha održala je brifing danas u Briselu najvišim vojnim liderima zemalja članica NATO-a i EU u okviru dugogodišnjeg i obostrano korisnog partnerstva između NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući saradnju NATO-a i Evropske unije u BiH.

FOTO: NATO ŠTAB SARAJEVO
FOTO: NATO ŠTAB SARAJEVO

Na brifingu sa zamjenikom načelnika štaba SHAPE-a (VCOS) generalpukovnikom Hubertom Cotterreauom i generalmajorom Dacianom Tiberiu Șerbanom, direktorom Odjela za kooperativnu sigurnost Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a, McGaha je zahvalila zemljama NATO-a i EU na podršci i doprinosu projektu izgradnje odbrambenih sposobnosti kao najboljem načinu “za izgradnju sposobnosti i otpornosti u sektoru odbrane i sigurnosti.”

Najbolji primjeri uspjeha postignuti su kroz ujedinjeni napor – okupljanje naših institucija, država i aktivnosti kako bismo iskoristili svu našu stručnost i resurse da bi na najbolji način pomogli BiH – rekla je McGaha.

Tokom sastanka, generalica McGaha pohvalila je tekuće aktivnosti partnerstva sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, uključujući uspješnu organizaciju Konferencije strateških vojnih partnera NATO-a u aprilu 2024., koja je okupila predstavnike NATO-a i partnerskih zemalja kako bi razgovarali o strateškoj vojnoj saradnji i učvrstili saradnju.

Budući da je Bosna i Hercegovina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir od 2006., takvi događaji predstavljaju značajnu priliku za angažovanje i dijalog, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.