Devet godina građanske borbe: Na Bunskim kanalima neće biti mini hidroelektrana!

Ekološka udruženja iz Mostara se od 2014. godine bore se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, svjetski aktivisti, čak i pojedini političari.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Nakon skoro devet godina borbe, čini se da će ekološka udruženja ostvariti svoj cilj. Po svemu sudeći, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dvije mini hidroelektrane.

U toj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski vijećnici, te su krajem prošle godine iz Prostornog plana izbrisali Bunske kanale.

Prvobitno do izdavanja dozvola i koncesije za izgradnju mini hidroelektrana nije ni trebalo doći budući da su Bunski kanali zaštićeni spomenik prirode.

Ostalo je još da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona poništi koncesijski ugovor.

“Valjda će novi zastupnici uspjeti da ponište tu koncesiju za sva vremena. Tako da nećemo više strahovati za naše kuće, naše živote, a pogotovo za prirodu”, poručio je za BHRT iz udruženja “Stop izgradnji mHe na Buni” Tomislav Barišić.

“Odlaskom Vesne Šunjić koja je bila gradska vijećnica, a sada zastupnica u Skupštini HNK-a je također poslala inicijativu za konačno brisanje i raskidanje te koncesije koja je zadnji završni korak. Odgovor od nadležnog ministarstva i ministra Donke Jovića je bio da će se taj prijedlog razmatrati sa svim ostalim koncesijama koje će se desiti u ovoj godini “, otkrio je vijećnik u Gradskom Vijeću Silvio Bubalo.

Uprkos zaključku Skupštine HNK-a od prije godinu dana da se nakon brisanja iz Prostornog plana mora i raskinuti koncesijski ugovor, iz resornog ministarstva su se očitovali kratkim saopćenjem.

“Obavještavamo vas da ovaj organ postupa po zakonom propisanim procedurama i da će po prijemu zvaničnih akata pristupiti razmatranje predmetne problematike”, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović.

Za sada nije poznato kada će Vlada raskinuti koncesijski ugovor. Investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Mostar ima još samo koncesijski ugovor a sve je druge dozvole i saglasnosti izgubio.

Prihvati notifikacije