Region

Detalji vojnog roka u Hrvatskoj: Trajat će tri mjeseca, plate 700 eura - čeka se ključna odluka

Od 1. januara iduće godine oko 17 hiljada punoljetnih mladića moglo bi krenuti na obaveznu, plaćenu tromjesečnu vojnu obuku u Hrvatskoj.

hrvatska vojska vojni rok
FOTO: MORH / HRVATSKA VOJSKA /
Ilustracija

U radnu knjižicu upisivao bi im se radni staž. Ove sedmice će ministar odbrane Ivan Anušić od načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH Roberta Hranja dobiti tri modela obveznog vojnog roka.

Pročitajte još

Zatim se Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović trebaju usaglasiti hoće li se i kako vojna obuka zaista i uvesti.

Jutarnji javlja da u MORH smatraju da bi najbolje bilo da obuka traje tri mjeseca, od čega bi se tokom prva dva prolazila temeljna vojna obuka, a jedan mjesec mladići bi proveli na specijalističkoj obuci prema svojim afinitetima, piše Jutarnji list.

U ta tri mjeseca regruti bi učili bi teorijski i praktični dio – od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu.

Bivši ministar odbrane Mario Banožić početkom prošle godine povisio je naknade dobrovoljcima sa 400 na 700 eura mjesečno, a novi ministar planira ih još podići, ako za to bude imao prostora u budžetu.

Služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka regurutima bi ulazilo i u radni staž.

Ovdje se ponovno otvorilo pitanje što s mladima, kojih je bilo oko 70 posto, koji su se 2008. godine pozivali na prigovor savjesti pa je vojni rok zamrznut.

MORH kaže da ne planira ukidati prigovor savjesti, s obzirom na to da je riječ o ustavnoj kategoriji, no planiraju pronaći rješenje u okvirima Ustava kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke.

Njih bi MORH, na primjer, učio kako reagovati u slučajevima katastrofe ili pružiti prvu pomoć.

Zasad se pod svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka, na primjer rad u domovima za starije i nemoćne ili nešto slično, prenosi Nacional.hr.

Vojni rok ne bi bio obavezan za žene, one bi i dalje dragovoljno služile, a oni koji bi ulazili u sistem morali bi proći specijalistički ljekarski pregled te psihološka testiranja. Fizičku spremnost ne moraju imati, stekli bi je na obuci, ona ne bi bila obavezna, samo moraju biti zdravi da mogu izdržati napor.

Prihvati notifikacije