BiH

Delić posjetio Franjevački samostan: Da niko ne bude prepušten sam sebi

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na Bistriku, a tokom posjete s franjevcima je razgovarao o programima koje oni realiziraju u zajednici. 

Adnan Delić u posjeti samostanu na Bistriku
FOTO: FENA

Sarajevski franjevci još su jedan primjer gdje civilni sektor pokriva usluge u zajednici koje sistem nije prepoznao i podržao, a prvenstveno su fokusirani na pomoć starima i programe međugeneracijske solidarnosti. 

Osim javne kuhinje u kojoj se hrane oni koji nemaju dovoljno za dnevni obrok, oni su kroz svoje udruženje Srce za bližnje pokrenuli projekte pomoći starijima, volonterske projekte u kojima učestvuju kako mladi, tako u oni stariji koji shodno svojim mogućnostima, mogu biti korisni društvu i u trećoj životnoj dobi. 

Jedan od takvih projekata je i projekat Pomoć u kući kojem je cilj ne samo pomoći starima kojima je pomoć u kući potrebna, već i aktivirati zajednicu kako bi se stvorilo okruženje u kojem ni jedna starija osoba nije zaboravljena, napuštena ili prepuštena sama sebi. 

Projekat nudi volontiranje svima, i mladima i starijima, a realizira se na na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Ilijaš.

Na ovaj način njeguje se i razvija program solidarnosti s vršnjacima u potrebi za ljudsku podršku i druženje u zajednici. 

Ovakve programe, kazao je ministar Delić tokom posjete, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će prepoznati i podržati u Zakonu o socijalnim uslugama.

– Nadam se da ćemo graditi sistem u kojem vladin i civilni sektor rade zajedno, a ne jedni pored drugih, jer samo tako možemo graditi sistem koji će moći odgovoriti izazovima koji nam dolaze u susret – kazao je ministar ističući da će potreba za programima za starije sve više rasti s obzirom da statistike pokazuju da smo društvo koje ubrzano stari, a nemamo razvijen sistemski odgovor pomoći i podrške toj populaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.