Politika

Danas sastanak u Mostaru: Čović, Nikšić, Efendić o aktuelnoj političkoj situaciji u FBiH

Predsjednici HDZ-a BiH, SDP-a i Stranke za BiH Dragan Čović, Nermin Nikšić i Semir Efendić danas bi u Mostaru trebali održati sastanak na kojem će glavna tema razgovora biti aktuelno političko stanje u Federaciji BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zajedničkom sastanku u Mostaru trebao bi prethoditi susret Nikšić Efendić, dok će Čović danas razgovarati i sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom.

Nikšić je komentirao kako je potrebno otvoreno razgovarati sa partnerima Osmorke u Federaciji BiH, pa je moguće da će na sastanku koji je zakazan za danas lider SDP-a sa Efendićem otvoriti temu ponašanja partnera koji su ranije potpisali sporazum o formiranju vlasti. HDZ-u je svakako veoma zanimljivo i imenovanje novog sudije Ustavnog suda BiH budući da je kandidat Marin Vukoja, blizak toj stranci, najbolje ocijenjen za tu poziciju, iako se SDA, DF, NES i SBiH zalažu da se Predstavničkom domu FBiH dostavi lista na kojoj će biti i drugorangirana Sanela Butigan-Gorušanović što ostavlja mogućnost da ona glasovima zastupnika i pozicije i opozicije bude izabrana kao nova sutkinja. SDA i DF osporavaju izbor Vukoje, iako je nekada visokopozicioniran dužnosnik SDA Mirsad Ćeman sudija Ustavng suda BiH.

Ostaje da se vidi šta će partneri dogovoriti i da li će SBiH insistirati na imenovanju nestranačke sutkinje.

Prihvati notifikacije