BiH

Dan državnosti u Željeznom Polju: Zašto vlast ne prihvata ponudu privrednika Neska Bronje koji poklanja zemljište i novac za ambulantu?

FOTO: PROTESTI STANOVNIKA ŽELJEZNOG POLJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: PROTESTI STANOVNIKA ŽELJEZNOG POLJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dan državnosti simbolično je obilježen u Željeznom Polju, čiji stanovnici su zbog ovog državnog praznika odlučili odgoditi proteste zbog činjenice da još nije riješeno pitanje ambulante u ovom naseljenom mjestu u sastavu općine Žepče.

-U srijedu je bilo 15 dana kako smo mi mještani Željeznog Polja, nas skoro 4.500, primorani putovati 15 kilometara u Begov Han kako bi ostvarili svoje osnovne zdravstvene usluge. Iako smo uvjeravani da ćemo usluge zdravstva dobiti vrlo brzo, to se nije desilo. Sada u školi trebaju da se školuju i liječe naša djeca. To nije humano. Prostorije škole koje nikada neće biti uslovne za ambulantu odabrane su kao konačno rješenje, jer oni koji su odabirali se, naravno, neće liječiti tu, već u modernim i novim objektima, daleko od svoje djece koja pohađaju iste takve škole – ističu nezadovoljni stanovnici Željeznog Polja.

FOTO: OBAVIJEST O ZATVARANJU AMBULANTE
FOTO: OBAVIJEST O ZATVARANJU AMBULANTE

Oni traže od nadležnih odgovore na sljedeća pitanja:

Da li je komisija odredila koja je najbolja lokacija za izgradnju nove moderne ambulante?

Da li ste obezbijedili sredstva za kupovinu zemljišta za izgradnju nove ambulante?

Da li ste obezbijedili sredstva za izgradnju nove ambulante?

Nikada niste odgovorili na ponudu Neska Bronje koja je uključivala zemljište, projekat i dio novca, jer ostatka novca nema i mi to znamo.

-Stanovnici Željeznog Polja ističu da će nastaviti svoju borbu. Nadležnima poručujemo, naša borba će se nastaviti pravno, inspekcijski i na sve druge načine, a advokat je kontaktiran. Kada je u pitanju privremena ambulanta, još ništa nije riješeno. Nije ni pripremljen prostor u kojem bi bila ambulanta, a kamoli nešto više – ističe Kenan Sinanović iz Željeznog Polja.

Nezir Nesko Bronja, koji je najveći investitor u Željeznom Polju, ponudio je zemljište i novčanu pomoć zaizgradnju područne ambulante. Vlasnik Shopping centra, benzinske pumpe Zaha Benz, restorana Zahaodlučio je ponuditi Mjesnoj zajednici Željezno Polje lokaciju za ambulantu.

FOTO: BRAČNI PAR BRONJA
FOTO: BRAČNI PAR BRONJA

-Kada sam došao u Željezno Polje 2013. godine i počeo investicije, imao sam brojne ponude da objekte gradim u Kantonu Sarajevo, ali i u Hrvatskoj. Moja supruga Ševala je iz Željeznog Polja i želio sam dati svoj doprinos razvoju ovog mjesta. Brzo sam zavolio Željezno Polje i sada stalno živim na relaciji Švicarska – Željezno Polje. Razvijao sam jedan po jedan biznis, da bi stanovnici Željeznog Polja imali bolje uslove za život. Iz godine u godinu otvarao sam nova radna mjesta. Nastao je problem oko ambulante i naravno da sam odmah ponudio pomoć. Želim pokloniti zemljište, ali i ostalu pomoć da imamo zdravstvenu pomoć dostojnu čovjeka. Moj arhitekta bi uradio projekat, a obezbijedio bih i pomoć dijaspore u Švicarskoj. Za Željezno Polje me veže mnogo lijepih stvari, ali sam i sam doživio neugodnosti o kojima ću uskoro progovoriti – kaže Nesko Bronja.

U srijedu, 16. novembra, više od 200 mještana Željeznog Polja kod Žepča protestvovalo je protiv ideje dase lokalna ambulanta premjesti u prostorije škola, jer smatraju da će to ugroziti proces odvijanja nastavei ugroziti sigurnost učenika i osoblja škole.

Prihvati notifikacije