Kultura

Damir Imamović o novom albumu: "Nastao je na čudan način, kao soundtrack za novi roman Aleksandra Hemona"

Pjevač i autor sevdalinki Damir Imamović uoči zagrebačkog koncerta u petak 29. septembra govorio je za N1.

FOTO: DAMIRIMAMOVIC.COM
FOTO: DAMIRIMAMOVIC.COM

Nastup će se održati u kazalištu Kerempuh i kroz njega će Imamović promovirati novi album The World and All That It Holds. Samim time, većina pjesama na koncertu bit će s njega. O kvaliteti njegovog najnovijeg izdanja najbolje govori činjenica da ga je britanski Guardian proglasio albumom mjeseca.

“Da, to je album koji sam objavio prije nekoliko mjeseci za američki Smithsonian Folkways i otuda engleski naziv. Nastao je na čudan način, kao soundtrack za novi roman bosansko-američkog književnika Aleksandra Hemona, koji nosi naslov kao i album. U jednom trenutku sam shvatio da to mora biti i novi album”, kazao je Imamović pa nastavio o suradnji s Hemonom:

“Bilo je vrlo zbunjujuće u početku, kako napraviti soundtrack za roman, ali smo odlučili napraviti zajednički imaginarni svijet. Palo mi je napamet napisati nekoliko kompozicija koji se tiču radnje njegova romana. Riječ je o ljubavnoj priči dva austrougarska vojnika iz Sarajeva u vrijeme Prvog svjetskog rata. Oni jedan drugome pjevaju te pjesme.”

Kako je bilo pisati pjesmu o homoseksualnoj ljubavi dvaju vojnika otprije više od sto godina.

“Ljubav je ljubav, nebitno da li danas ili onda. Veći problem mi je bio pjevati na španskom iz 15. vijeka jer ne govorim taj jezik”, prepričao je Imamović te otkrio da će roman uskoro biti dostupan na hrvatskom.

Imamović je dobitnik nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, između ostalih i “Najbolji umjetnik Europe” na dodjeli Svjetskih muzičkih nagrada za 2021. u organizaciji britanskog muzičkog magazina Songlines.

Prihvati notifikacije