Politika

Da li je Komšić obmanuo (i) Ukrajince?

Izaslanici iz HDZ-a BiH u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH saopštili su da se "nastavak politike lažnog predstavljanja, podvaljivanja i sramoćenja institucija Bosne i Hercegovine dogodio ponovno kada je Željko Komšić, izabran bošnjačkim glasovima na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, o trošku građana BiH, navodno u ime Predsjedništva BiH, otišao u posjet Ukrajini".

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U saopštenju navode da je Komšić zanemario kako Bosna i Hercegovina od 19. maja 1998. ima jednu zastavu i jedan grb pod kojim djeluju predstavnici BiH na državnoj razini, ovaj put “obmanuo i napaćeni ukrajinski narod i predsjednika Ukrajine svojim znakom ljiljana tijekom službenog posjeta”.

“Odavno je Željko Komšić, bez ikakve sumnje, pokazao da je izgubio sposobnost poštivanja ustavnog poretka ove zemlje i istovremeno potvrdio svoju spremnost i namjere na kršenje Dejtonskog sporazuma za mir u BiH, Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine, kao i na nepoštivanje vladavine prava, navode u saopštenju hrvatski izaslanici iz HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dodaju da je u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić imao zakonsku i moralnu obvezu promovirati stabilnost i pomirenje, a ne djelovati suprotno tome.

“U jednom pristojnom društvu nema mjesta za neodgovornu vanjsku politiku, narušavanje institucija BiH te politiku lažnog predstavljanja koja znači izdaju najboljih interesa onih koji su, nažalost, bili navedeni da mu ukažu svoje povjerenje. Pozivamo nadležne institucije i Ured visokog predstavnika da poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ustavnog poretka i sprječavanja narušavanja ugleda Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u priopćenju hrvatskih izaslanika iz HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prihvati notifikacije