Politika

Cvijanović: "Benefite diplomatskih veza Srpske i Rusije imaju i građani FBiH"

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da od dobrih dilomatskih veza Republike Srpske sa Rusijom ekonomske benefite imaju i građani Federacije Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Imaju povlaštenu cijenu gasa, pa čak i u ovom periodu kada je Rusija u sukobu sa Ukrajinom. Mogu reći da su veću korist imali građani FBiH, s obzirom na veću zavisnost o snabdijevanju gasom. Republika Srpska je mali potrošač, gotovo zanemarljivo u odnosu na FBiH“, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je veza Republike Srpske i Rusije višeslojna, da će u budućnosti biti razvojnih projekata i da se sa tom namjerom i održavaju odnosi sa Moskvom.

“Naši odnosi nemaju nikakvo utemeljenje u ovome što se dešava u vezi sa ratom u Ukrajini. Te veze postoje i postojaće i u budućnosti”, rekla je Cvijanović, prenosi Srpskainfo.

Cvijanović je naglasila da je RS zauzela neutralan stav po pitanju konflikta između Rusije i Ukrajine.

“Ne želimo da budemo navijači u nečemu gdje ljudi stradaju. S druge strane, BiH nije nikakav geopolitički globalni faktor da bi sada sebi dali na važnosti da će biti značajna za neko odlučivanje”, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da će sukob između Rusije i Ukrajine jednog dana stati i da nema potrebe unaprijed kidati veze.

“Mislim da su sve članice EU pretrpjele ogromnu ekonomsku štetu. Našli su oni druge snabdjevače za svoje gasne potrebno, ali tu štetu trpi privreda”, pojasnila je Cvijanović.

Prihvati notifikacije