Oduševit se morate!
SASTOJCI:
200 g šećera2 kesice vanilin šećera2 jaja200 g svinjske masti500 g glatkog brašna1 prašak za pecivo
Za posip:80 g mljevenih sirovih badema30 g blanširanih listića badema
Nadjev:1 kg višanja bez koštice300 g džema od višanja
PRIPREMA:
U činiju stavite šećer, vanilin šećer, jaja i mast i izmiksajte. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo. U umućene sastojke postepeno, iz dva puta, dodajte brašno i miksajte da se smjesa poveže, odnosno dobiju mrvice. Pleh (30×35 cm) podmažite i pospite brašnom. U pleh sipajte 2/3 smjese pa je dobro utapkajte. Preko smjese sipajte džem koji ste prethodno ugrijali, a preko džema rasporedite ocijeđene višnje. U ostatak mrvičaste smjese stavite mljevene bademe i listiće badema pa sve dobro promiješajte. Zatim mrvice pospite preko višanja. Na kraju, rukama blago utisnite mrvice kako bi se gornja površina kolača poravnala, te pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”