Politika

Ćudić: Ulazimo u jednu, ipak, malo ozbiljniju eru državnog nivoa

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić pozdravila je usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedloga zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu po hitnom postupku.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ovu priliku koristim da čestitam kolegama koji su pokazali izuzetnu zrelost i jačanje institucija države BiH, mogućnošću da zaista jednoglasno usvojimo izmjene zakona koji sprječava povišicu naših plata kazala je novinarima Ćudić.

Dodala je kako to pokazuje da “ulazimo u jednu, ipak, malo ozbiljniju eru državnog nivoa“.

Ćudić je, istovremeno, podsjetila da su prethodni budžeti, odnosno budžet za prošlu godinu usvojen 30. juna 2022. godine, a da budžet za 2021. nikada nije usvojen, dok je budžet za 2020. godinu usvojen još kasnije u julu te godine. Ako pogledamo stepen povišica državnog budžeta on je rastao sa stopom u 2020. od tri posto, 2022. od osam posto, a sada imamo povišicu državnog budžeta od 23 posto – precizirala je Ćudić, navodeći kako su pritom najveći dobitnici povećanja budžeta upravo Oružane snage BiH, uključujući Graničnu policiju BiH, policijske snage…

Napokon će, kako je istaknula, uposlenici državnih institucija u poređenju sa svim drugim nivoima vlasti postati konkurentni.

Ćudić smatra da je sve to “dokaz povećane ambicije države BiH, pa i na evropskom putu, ali i u jačanju onih institucija koje istinski jesu simbol države”. Naš uslov jeste bilo sprečavanje povišice plata izabranim i imenovanim dužnosnicima, a povećanje plata onima kojima je to najpotrebnije i preponosna sam što smo osigurali i podršku koalicionih partnera da svi zajedno, jednoglasno, izglasamo ove izmjene – poručila je Ćudić.

Prihvati notifikacije