Jedna čaša 2 eura, dvije – 3 eura, a tri po cijeni od 4 eura.
Šta je učijak?
Zvuči kao ok cijena, no mnogim prolaznicima je kroz glavu prošlo isto pitanje – šta je to učijak?
Proizvod je to karakterističan za sjeverozapadni dio otoka Ugljana. Zove se ćoak, čijak ili učijak te je vrsta grahorice koja se od davnine rabi na prostorima Sjeverne Dalmacije kao prirodna grickalica, piše Index.hr.
“Prije kikirikija, čipsa ili indijskih oraščića i naši su krajevi imali svoj specijalitet za slobodno vrijeme koji se posebno rado uživao tijekom nogometnih utakmica na igralištu u Sutomišćici. Uzgaja ga se i u Sukošanu, no iako je nekad bio često viđenim prizorom na tržnicama u Zadru i okolici, sve ga je teže nabaviti, premda se još zadržao na Benkovačkom sajmu”, pisao je svojevremeno Zadarski list.
Izgledom nalikuje bobu, a raste u mahunama. Način pripreme učijka nije jednostavan. Prije konzumacije ga je potrebno, u jutenim vrećama, potopiti u more. Ipak, oni koji ga poznaju tvrde da nema tog čipsa ili kikirikija za koji bi ga mijenjali.