BiH

Čović traži da se BiH pridruži međunarodnoj definiciji antisemitizma, dok po Mostaru ruše partizanska groblja

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović u parlamentarnu je proceduru uputio inicijativu kojom predlaže da ovaj gornji dom državnog parlamenta usvoji zaključak o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prigodom nedavnog posjeta Izraelu, gdje je posjetio Memorijalni kompleks Holokausta Yad Vashem te se susreo s nizom dužnosnika ,među kojima i Benjaminom Netanyahuom, Čović je obećao da će poduprijeti donošenje definicija antisemitizma u BiH.

“Usvajanje je korak naprijed koji svi mi u BiH moramo napraviti. Borba protiv antisemitizma ostaje važna u cijelom svijetu”, napisao je u utorak Čović na Twitteru.

Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust tijekom 2016. godine usvojio je radnu definiciju antisemitizma, koju je u istovjetnom obliku i pojašnjenju usvojila 31 država članica Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust. Tako se definira kako se antisemitizam pojmovno određuje kao “poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima”.

“Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima”, stoji u Čovićevoj inicijativi. U praksi to znači i da takve manifestacije mogu biti usmjerene protiv države Izraela, koja se smatra židovskim kolektivitetom.

“Vjerujem da prihvaćanje navedene definicije antisemitizma može značajno doprinijeti prepoznavanju i utvrđivanju slučajeva antisemitizma te potaknuti primjenu i provođenje zakona koji se odnose na antisemitizam u BiH. Također, usvajanjem navedene definicije potiče se unaprjeđenje shvaćanja cjelokupne javnosti BiH o tome kako se antisemitizam manifestira u 21. stoljeću, u cilju borbe protiv rasizma i ksenofobije i potrebe za dostojanstvenim sjećanjem na žrtve Holokausta”, naveo je Čović u prijedlogu ovoga dokumenta.

Paradoksalno, u dijelu BiH gdje vlada Čovićeva stranka (HDZ) najprisutniji su elementi fašizma, koji se daju vidjeti na rušenju Partizanskog groblja ranije ovog mjeseca u Mostaru.

Prihvati notifikacije