Politika

Čović i Nikšić danas sa liderima Osmorke: Razgovor o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH

U sjedištu Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) danas će biti održan sastanak stranaka Osmorke i HDZ-a, a ključna tema na stolu je definiranje konačnog dogovora za vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Sastanak je prošle sedmice najavio Dragan Čović, kazavši da će se sastati sa liderom Socijaldemokratska partije (SDP) Nerminom Nikšićem u cilju definiranja konačnog sporazuma, a sastanku bi trebalo da prisustvuju i ostali predstavnici Osmorke Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Semir Efendić (SBiH), Nermin Ogrešević (NES) i predstavnci BHI KF i PDA.

Ideja HDZ-a je da se u konačnom sporazumu definiraju detalji u vezi podjele ministarskih pozicija, resora i slično. Od ovog sastanka očekuje se definiranje pomenutih detalja i da se napravi pritisak prije svega na Stranku demokratske akcije (SDA) koja ne želi dati potpis za formiranje vlasti u kojoj nema SDA.

HDZ i Osmorka danas iz Mostara žele poslati jasnu poruku da postoji parlamentarna većina za vlast, ali koja je trenutno nemoguća upravo zbog odluke Christiana Schmidta i ojačanog etničkog elementa u procesu formiranja vlasti preko Doma naroda, na čemu je insistirao prije svega HDZ.

Na kraju sve upućuje da će Schmidt biti taj koji će morati presjeći, samo je pitanje, privremeno i u korist neke stranke ili trajno u korist sprečavanja svake buduće blokade.

Prihvati notifikacije