BiH

Civilna Zaštita RS u pola dva polijeće za Ankaru, čeka se termin za FUCZ

Republički tim civilne zaštite Republike Srpske, njih 21, danas u 13:30 će sa banjalučkog aerodroma odletjeti u Tursku, u Ankaru, gdje ih dočekati predstavcnici AFADA u čijem će sastavu raditi rekao je za N1 Milan Novitović direktor CZRS.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

“Leti tim specijalistički tim za spasavanje iz ruševina sa jednim potražnim psom. Odobrenje je dala Vlada Republike Srpske i predsjednik Republike Strene. Sve tehničke detalje ćemo u toku dana da usaglasimo”, rekao je Novitović za N1.

Novitović dodaje da je plan da tim tamo ostane deset dana, a da će se odlučiti da li se vraćaju ili ih mijenja drugi tim. Takođe, kaže da su u kontaktu sa kolegama iz FUCZ, te da će tako biti i u Turskoj kako bi znali gdje se ko nalazi.

“Čuo sam se sa ministrom Nešićem sve što bude trebalo iskoordiniraćemo”, rekao je Novitović.

Novitović dodaje da su iz regije, prema njegovim saznanjima otišli timovi iz Srbije i Hrvatske. A da je ambasada Turske u BiH potvrdila prihvat timova.

“Koliko ja znam samo je Hrvatska krenula u skladu sa EU standardima, idu i timovi i oprema”, rekao je sagovornik N1.

“Pokušali smo naći model, obzirom da u ovom trenutku ne možemo ispoštovati standarde EU, pa je odlučeno da kada stignemo u Tursku radimo u okviru AFAD timova”, rekao je Novitović.

Direktor Civilne zaštite RS je dodao da je AFAD organizacija koja je pandan civilnim zaštitama u BiH, te da se odluka odnosi i na kolege iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo Vlada FBiH je danas donijela odluku da pošalje interventni tim Civilne zaštite FBiH kojeg će činiti 17 osoba, a da bi poslije trebao ići tim od 20 lica kopnenim putem.

Prihvati notifikacije