Svijet

Broj poginulih u Turskoj i Siriji premašio 41.000, pomoć potrebna za 26 miliona ljudi

Broj poginulih usljed razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji je porastao na 41.000. Nakon osam dana od zemljotresa, jučer, u Turskoj je spašeno još devet osoba. Velike poteškoće su za one koji su preživjeli, među kojima su i izbjeglice iz Sirije.

FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA
FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ponovo priznao da je bilo problema u reakciji nakon prvog zemljotresa magnitude 7,8, koji je pogodio i Siriju, ali uvjerava da je situacija sada pod kontrolom. U televizijskom obraćanju je konstatovao da je riječ o jednoj od najvećih prirodnih katastrofa ne samo u Turskoj, već u historiji čovječanstva.

FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA
FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA
FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA
FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Pripadnici spasilačkih službi ove države smatraju da pod ruševinama ima još preživjelih koji se mogu pronaći. Međutim, u Ujedinjenim nacijama su ocijenili da se spašavanje privodi kraju te da je fokus na to da se preživjelima omogući smještaj, hrana i školovanje.

Preživjeli su pogođeni teškim i brojnim problemima, a jedan od njih jeste i taj da su mnogi od njih prinuđeni da budu napolju, i to usljed vrlo niskih temperatura. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Henri Kluge je ukazao da je potrebna pomoć za 26 miliona ljudi u obje države. Upozorio je i na to da postoji mogućnost izbijanja zaraznih bolesti, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije