Magazin

Chia ili lanene sjemenke - koji izbor je bolji?

Već neko vrijeme određene sjemenke se smatraju superhranom, a među njima su lan i chia. Postoji li razlika među njima?

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

I chia i lanene sjemenke imaju iznimne količine hranjivih tvari i povezane su sa zdravljem srca, snižavanjem šećera u krvi i zaštitom od određenih vrsta raka.

Mnogi se još uvijek pitaju koja je od ove dvije vrste sjemenki zdravija.

Pročitajte još

Koja je razlika između chia sjemenki i lanenih sjemenki?

Sitne ovalne chia sjemenke potječu od biljke Salvia hispanica, poznate i kao chia biljka.

Potječu iz Meksika i Gvatemale i vjerojatno su bili osnova prehrane drevnih Azteka i Maja.

S druge strane, lanene sjemenke su plosnatije i nešto veće od chia sjemenki. Uglavnom su smeđe ili zlatne boje, mogu se kupiti cijele ili mljevene, a vjeruje se da potječu s Bliskog istoka.

Chia sjemenke imaju prilično blag okus, dok lanene sjemenke imaju blago orašasti okus. Obje vrste sjemenki mogu se lako uključiti u razna jela, piše nova.rs.

Nutritivna vrijednost

I chia i lanene sjemenke bogate su raznim hranjivim tvarima. Obje vrste sadrže značajne količine proteina i omega-3 masti, s tim da ih lanene sjemenke imaju nešto više.

Lanene sjemenke također sadrže znatno više bakra i tiamina (vitamin B1).

Chia sjemenke imaju nešto manje kalorija i više vlakana. Također sadrže gotovo 2,5 puta više kalcija (važnog za jačanje kostiju), kao i nešto više željeza i fosfora.

Obje vrste mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Chia i lanene sjemenke sadrže značajne količine alfa-linolenske kiseline (ALA), biljnog oblika omega-3 masti.

ALA se smatra esencijalnom jer je tijelo ne može samo proizvesti i mora se unositi putem hrane. Nekoliko studija pokazuje da ALA može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Redovita konzumacija chia i lanenih sjemenki može poboljšati zdravlje srca smanjenjem krvnog tlaka, razine lošeg (LDL) kolesterola i oksidativnog stresa.

Obje vrste pomažu u snižavanju šećera u krvi

I chia i lanene sjemenke mogu pomoći u smanjenju rizika od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Oboje sadrže dobru količinu vlakana, što je također povezano s nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju šećera u krv, što dovodi do postupnijeg porasta šećera u krvi nakon obroka i sprječava nagle skokove šećera.

Obje vrste poboljšavaju probavu

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, chia i lanene sjemenke mogu pomoći kod zatvora i proljeva.

Lanene sjemenke učinkovitije u smanjenju gladi

I chia i lanene sjemenke izvrstan su izvor vlakana, koja mogu smanjiti glad i želju za hranom. Međutim, sadrže različite količine topljivih vlakana, koja su posebno učinkovita u suzbijanju apetita.