IT

Četveročlana posada SpaceX-a sletila na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kapsula SpaceX Crew Dragon sigurno je sletila na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon kratkog kašnjenja rano u petak sa dva američka astronauta, ruskim kosmonautom i astronautom Ujedinjenih Arapskih Emirata, a četveročlana posada se nalazi u šestomjesečnoj naučnoj misiji.

FOTO: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
FOTO: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Svemirska letjelica nazvana Endeavour pripojila se svemirskoj stanici nešto poslije 01:40 EST, odnosno 07:40 sati ujutro po centralnoevrsopkom vremenu u petak, oko 25 sati nakon lansiranja iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Pripajanje je potvrđeno kada su ISS i kapsula letjeli u tandemu brzinom od 28.164 km/h, oko 420 km iznad Zemlje preko obale istočne Afrike, prema NASA-inom web prijenosu uživo, prenosi Reuters.

Pripajanje je kasnilo dok se Crew Dragon konačno približavao stanici.

SpaceX-ovi zemaljski kontrolni timovi pauzirali su kapsulu 20 metara od ISS-a na 23 minute dok su potvrdili da je svih 12 kuka za zaključavanje koje se koriste za pričvršćivanje kapsule na priključni sistem ISS-a pravilno raspoređeno, uprkos neispravnom senzoru koji je pokazivao mogući kvar.

Četvoročlana posada suočava se sa izazovnim zadatkom kojeg čini više od 200 eksperimenata i demonstracija tehnologije, u rasponu od studija rasta ljudskih ćelija u svemiru do kontrole zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

Prihvati notifikacije