Svijet

Svemirska kapsula SpaceX s četiri astronauta se vratila na Zemlju (VIDEO)

Četiri člana posade na kapsuli SpaceX Crew Dragon sletjela su u subotu uz obalu Floridskog zaljeva, vrativši se sigurno s petomjesečne naučne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

SpaceXova kapsula Endurance spustila se padobranom u vode kod obale Tampe nešto poslije 21 sat po lokalnom vremenu s dva NASA-ina astronauta, japanskim astronautom i jednim ruskim kosmonautom nakon otprilike devet sati leta iz orbitalnog istraživačkog laboratorija, prikazano je na NASA-inom internetskom videoprogramu SpaceX.

Tim Crew-5 lansiran je s Floride 6. oktobra kako bi proveo rutinska naučna istraživanja na stanici. U njemu su bili kosmonautkinja Anna Kikina (38), koja je postala prva Ruskinja koja je letila na američkoj svemirskoj letjelici u 20 godina, i NASA-ina zapovjednica leta Nicole Aunapu Mann (45), prva američka Indijanka poslana u orbitu.

Kapsula ima oblik gumenog bombona

Pilot NASA-e Josh Cassada (49) i japanski astronaut Koichi Wakata (59), veteran s već četiri prethodna svemirska leta, također su bili u letjelici.

Svemirska letjelica Crew Dragon, kapsula u obliku gumenog bombona dizajnirana za lansiranje na SpaceX-ovim raketama Falcon 9, odvojila se od svemirske postaje u subotu rano ujutro i ponovno ušla u Zemljinu atmosferu oko 20:11 sati, izdrživši toplinu nastalu trenjem koja je izvan kapsule dosezala oko 1930 stepeni Celzija. Dva kompleta padobrana postavljena su da zakoče spuštanje kapsule na 24 kilometra na sat neposredno prije pada.

Prošle godine obnovljen sporazum ruske i američke svemirske agencije

Ova misija bila je šesti let SpaceX-a s posadom za NASA-u otkako je njegova svemirska letjelica Crew Dragon prvi put letila s ljudima u maju 2020., kada je obnovila lansiranja s posadom s američkog tla nakon gotovo desetljeća ovisnosti SAD-a o ruskom programu Sojuz za letove svemirskih stanica.

Kikina, jedina žena u ruskom kosmonautskom korpusu, bila je prva Ruskinja koja je letila na američkoj svemirskoj letjelici prema obnovljenom sporazumu potpisanom 2022. između NASA-e i ruske svemirske agencije za provođenje zajedničkih letova.

Prihvati notifikacije