Magazin

Četiri mita o mineralnoj vodi potpuno neutemeljena

Mineralna voda namirnica je koja izaziva oprečna mišljenja.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Jedni je smatraju ljekovitom, dok drugi misle da voda s mjehurićima nije ni približno zdrava poput obične. Istraživanja su razbila četiri velika mita o mineralnoj vodi doznajte šta je prava istina.

MIT: Mineralna ne hidratizira poput obične vode

Smatralo se da ugljikov dioksid u mineralnoj vodi sprečava da tijelo apsorbira vlagu iz mineralne vode, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štaviše, jedna studija zaključila je da je mineralna voda jednako dobro okrijepila vježbače poslije intenzivne tjelovježbe kao i obična.

MIT: Mineralna voda loša je za zube i kosti

Ugljična kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljični dioksid, može naštetiti zubnoj caklini, ali da bi se to dogodilo, morali biste svaki dan popiti enormne količine mineralne vode (oko pet litara). Osim toga, u studiji koja je proučavala povezanost napitaka s mjehurićima i smanjenje gustoće kostiju kod žena sve vrste mineralne vode dobile su zeleno svjetlo.

MIT: Mineralna nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična voda

Mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i, na duge staze, to može pozitivno djelovati na vašu figuru. Istraživanja su pokazala da mineralna čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije mineralne vode s umjetnim zaslađivačima koje zapravo mogu povećati želju za slatkim.

MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu

Mineralna voda neće izazvati, ali može pospješiti već postojeću žgaravicu, zbog čega je u tom slučaju bolje izbjegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Mineralna voda nije dobra za žgaravicu jer mjehurići iz nje opuštaju donji otvor jednjaka, zbog čega je želučanoj kiselini lakše vratiti se u jednjak, što zatim uzrokuje žgaravicu.