Politika

Čengić upozorava: Na kraju dana svako od nas snosi odgovornost za poteze i glasanja

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Irfan Čengić komentirao je šta misli o načinu izbora sudije Ustavnog suda.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako ističe o izboru sudije Ustavnog suda ima isti stav kao i prije izbora odnosno isti stav kakav su zastupali u prošlim mandatima. “Da je nedopustivo stranački aktivne ljude imenovati za sudije, posebno onih politika koje ne poštuju presude ustavnih sudova”, stava je Čengić.

Podsjetio je na Program SDP-a sa kojim su izašli pred ljude na izbore i poručuje kako je program nedvosmislen, u nastavku prenosimo šta je Čengić objavio:

“Sudovi moraju da budu zaštićeni od svih mogućih uticaja vlasti i politike na svoje odluke. Dosad je bila praksa da raniji politički funkcioneri bivaju birani u najviše sudske instance. SDP BiH ima namjeru uvesti izmjene zakonske regulative koje će onemogućiti licima koja su prethodno bila politički aktivna kandidovanje na pozicije u sudskoj vlasti.”

Pročitajte još

Razumijem ukoliko kolege iz SDP i NS u Predstavničkom domu smatraju da treba odstupiti od ranijih stavova koje smo zastupali ili od Programa SDP. Ali očekujem da imaju razumjevanja za stajlište onih koji ne žele odstupati od Programa i stavova koje smo ranije zastupali.

Molim ih samo da još jednom razmisle, jer ovo nije neko imenovanje na kratak period i u neku direktorsku fotelju. Ovo imenovanje je u jednoj od najvažnijih institucija na period duži od 20 godina, posljedice glasanja su dalekosežne.

Jasno je da Marin Vukoja je politički aktivna osoba koja je bila i na kandidatskim listama za DN PSBiH, te da za njega otvoreno lobira jedna politička stranka kao da se radi o političkoj poziciji.

Nije izgovor to što je SDA isto radila u prošlosti, jer valjda mi trebamo drugačije a ne samo biti njihova zamjena.Čak sam siguran da je danas SDA u koaliciji sa HDZ-om da bi i oni glasali za Vukoju.

Veliku odgovornost za ovu situaciju ima SDA koja je u prošlom mandatu odugovlačila ovo imenovanje i na čelo parlamentarne komisije imenovala člana iz HDZ-a.Tada sam u parlamentarnim diskusijama zajedno sa kolegama iz SDP-a bio veoma oštar, kao i kolegica Sabina Čudić dok je najbolje predviđanje procesa tada dao zastupnik Damir Arnaut koji je upozoravao na štetnost odugovlačenja od strane SDA.

“Naime, prva naredna prilika će biti tek u decembru ili januaru, a tada će HDZ usloviti konstituisanje vlasti izborom kandidata kojeg oni preferiraju.” rekao je tada kolega Arnaut, ali izgleda da sada mi dolazimo kao zamjena za SDA koja treba HDZ-ovu preferenciju progurati.

Na kraju želim podsjetiti da Dom naroda PFBiH ne učestvuje u izboru ovog sudije, ali sam imao potrebu ukazati na program, naše ranije stavove i zamoliti kolege da razmisle. Na kraju dana svako od nas snosi odgovornost za poteze i glasanja”.