Svijet

Čelnici EU: EU će uvijek podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola oglasili su se danas zajedničkom izjavom povodom godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu, potcrtavajući odlučnost Evropske unije (EU) da maksimalno podrži nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

FOTO: BELGA
FOTO: BELGA
Ilustracija

Danas je tragična godišnjica: totalni agresivni rat Rusije protiv Ukrajine kojim se očigledno krši međunarodni zakon i Povelja UN-a. Dvije godine nasilja, brutalnosti, terora i razaranja. Nikada nećemo zaboraviti prvobitni šok zbog napada, užasne događaje u Borodijanki, Buči, Mariupolju – navode zvaničnici Evropske unije (EU).

Pročitajte još

Istovremeno, ističu kako uprkos svim zločinima i patnji koja je nanesena širom zemlje, Ukrajina i dalje čvrsto stoji, te da herojski narod Ukrajine pokazuje hrabrost i odlučnost u odbrani svoje domovine i borbi za slobodu i naše zajedničke evropske vrijednosti.

– Evropska unija će uvijek podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica. Bespravna aneksija Krima i Sevastopolja prije dest godina označava početak trajne agresije Rusije na Ukrajinu – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kako se nadalje navodi, Rusija i njeno vodstvo snose isključivu odgovornost za ovaj rat i njegove globalne posljedice, kao i za počinjene teške zločine. “I dalje smo odlučni da ih pozovemo na odgovornost, uključujući i zločin agresije“.

Čelnici EU upozoravaju kako se Ukrajina svakodnevno suočava sa stalnim brutalnim i neselektivnim napadima svog agresora.

– Više nego ikada, ujedinjeni smo i vjerni obećanju da ćemo podržati Ukrajinu koliko god to bude potrebno. Za narod Ukrajine, za mir i sigurnost u Evropi i za prevladavanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima – ističe se.

Evropska unija će, kako se precizira, nastaviti svoju snažnu i odlučnu političku, vojnu, finansijsku, ekonomsku, diplomatsku i humanitarnu podršku kako bi pomogla Ukrajini da se odbrani, zaštiti svoj narod, svoje gradove i svoju osnovnu infrastrukturu, povrati svoj teritorijalni integritet, vrati hiljade deportovane djece i završi rat.

– Evropska unija odlučila je da započne pregovore o pristupanju s Ukrajinom i pomoći će joj na njenom putu ka članstvu u EU. Budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji. Evropska unija će nastaviti pružati Ukrajini redovnu i predvidljivu finansijsku pomoć. Paket finansijske pomoći od 50 milijardi eura za period 2024-2027. pomoći će Ukrajini da zadovolji svoje osnovne potrebe, ponovo izgradi svoju ekonomiju i društvo, modernizira svoje institucije i učvrsti demokratiju i vladavinu prava – podsjećaju evropski zvaničnici.

U tom kontekstu potcrtavaju kako će nastavit rješavati hitne vojne i odbrambene potrebe Ukrajine, uključujući isporuku prijeko potrebne municije i projektila.

– Na nivou EU-a preduzeli smo aktivnosti bez presedana da povećamo proizvodnju u odbrambenoj industriji, i nastavit ćemo povećavati kapacitete, što će nam omogućiti da ubrzamo svoju vojnu podršku i saradnju s Ukrajinom, istovremeno jačajući svoju odbrambenu gotovost i evropski suverenitet. Također radimo na budućim obavezama u pogledu sigurnosti koje će pomoći Ukrajini da se odbrani, da se odupre pokušajima destabilizacije i odvrati činove agresije u budućnosti – navodi se.

Čelnici EU poručuju kako će Rusija i njene vođe platiti veliku cijenu za svoje postupke, te podsjećaju kako su zajedno s partnerima, nametnuli sankcije bez presedana Rusiji i njenim saučesnicima u ratu, napominjući kako ostaju spremni za jačanje pritiska na Rusiju da se ograniči njena sposobnost ratovanja.

– Također smo preduzeli prve konkretne korake u cilju usmjeravanja ogromnih prihoda koji potiču od blokirane ruske imovine za podršku Ukrajini. Nastavit ćemo svoje ciljane aktivnosti za dalju izolaciju Rusije na međunarodnoj sceni – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Čelnici EU napominju kako podržavaju mirovnu formulu Ukrajine za pravedan, sveobuhvatan i trajan mir zasnovanu na principima Povelje UN-a i međunarodnom pravu kao i na naporima za Globalni mirovni samit uz najširu moguću međunarodnu podršku.

– Danas će se naše zastave vijoriti jedna kraj druge kao simbol solidarnosti, posvećenosti i odlučnosti – navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika Evropskog vijeća, predsjednice Evropske komisije i predsjednice Evropskog parlamenta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.