Sastojci:
Podloga
oko 220 grama Plazma keksa
mlijeko za umakanje.
Krema:
1 l mlijeka
160 grama griza
120 grama šećera
jedna kesica vanilin šećera
jedno jaje
200 grama čokolade za kuvanje
80 grama mliječne čokolade
250 grama putera.
Dekoracija
dvije kesice bijele šlag kreme (ili obične šlag pjene)
200 ml hladnog mlijeka.
Priprema
Krema. U posudi pomiješajte griz, šećer, vanilin šećer, jaje i oko 200 ml mlijeka, a ostatak mlijeka sipajte u šerpu, ubacite i obje vrste čokolade izlomljene na kocke i stavite na vatru.
U zagrijano mlijeko, u kom se otopila čokolada (ne mora da proključa), sipajte u tankom mlazu smjesu od griza sve vrijeme miješajući žicom i vratite na vatru.
Kada je proključalo, smanjite na najmanju vatru i kuvajte sve vrijeme miješajući dok se griz ne zgusne, najmanje pet minuta. Skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi. U mlaku kremu od griza ubacite puter sobne temperature i dobro sjedinite mikserom u glatku kremu.
Slaganje kolača. Na tacnu, unutar podesivog okvira dimenzija 32×20 cm, složite Plazma keks umočen u mlako mlijeko. Ako nemate podesivi okvir, možete slagati i u pleh sličnih dimenzija. Na Plazma keks rasporedite kremu od griza i lijepo poravnajte. Stavite u frižider dok pripremate šlag.
Dekoracija. Umutite šlag kremu sa hladnim mlijekom, postepeno dodavajući mlijeko do željene gustine šlaga. Premažite preko griz kreme, poravnajte i kolač pospite rendanom čokoladom. Dobro ga ohladite barem par sati u frižideru ili preko noći, a potom sijecite na kocke, prenio je Minimagazin.info.