Svijet

Broj stradalih u padu vojnog aviona na stambenu zgradu u Rusiji porastao na četiri

Ruski vojni avion pao je na stambenu zgradu u gradu Jejsku u Krasnodarskoj regiji, blizu jugoistočne granice s Ukrajinom, a nakon toga je izbio ogroman plamen.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Poginule su najmanje četiri osobe, a najmanje 18 ih je hospitalizirano s povredama. Od toga ih je osam u teškom stanju, a među njima jedno dijete, objavili su lokalni dužnosnici. Naveli su da je među hospitaliziranima još dvoje djece. 

Prvobitno je saopćeno da je poginulo dvoje ljudi, zatim je objavljeno i da je preminula treća osoba, a kasnije je stigla informacija i o četvrtoj žrtvi.

Pad aviona potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Naveli su da se srušio borbeni avion Su-34 te da se pilot uspio katapultirati. Padobran se vidi i na jednoj od fotografija koje kruže ruskim kanalima na Telegramu.

– Prilikom postizanja visine za izvođenje trenažnog leta s vojnog aerodroma Južnog vojnog okruga srušio se avion Su-34. 

Avion se srušio u blizini grada Jejska. Prema izvještaju pilota koji su se katapultirali, uzrok pada aviona bilo je zapaljenje jednog od motora tokom polijetanja – saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodali su da je avion pao u dvorište zgrade te da je došlo do zapaljenja goriva. 

Snimke pokazuju da je dio zgrade u plamenu. Ruski mediji javljaju da gori 2000 kvadratnih metara. Najmanje 17 stanova je oštećeno, javile su lokalne vlasti. Ruska agencija Interfax javila je, ipak, da je pet spratova buknulo, no da su se gornji spratovi urušili i da je oštećeno oko 45 stanova. Vatrogasci gase požar. 

Kremlj je obavijestio da je ruski predsjednik Vladimir Putin saslušao izvještaje ministara i guvernera te da je naložio lideru regije, čelnicima Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva zdravstva da odlete u Jejsk kako bi pomogli žrtvama.

Inače, nakon izbijanja požara čulo se i niz detonacija, što je zabilježeno na snimkama koje su se pojavile. 

Podsjećamo, Jejsk je južni ruski lučki grad od oko 90.000 stanovnika i nalazi se na južnoj obali Azovskog mora, nasuprot Mariupolja.

Prihvati notifikacije