Svijet

Britanija prvi put šalje helikoptere Ukrajini

Velika Britanija šalje helikoptere u Ukrajinu, rekao je ministar odbrane Ben Wallace o prvim letjelicama kojima upravlja ljudska posada koje će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati Kijevu od početka rata u februaru ove godine, javlja BBC.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Tri helikoptera Sea Kings koja su pripadala britanskoj vojsci namijenjena su Ukrajini, a prvi je već stigao, navodi BBC.

U proteklih šest sedmica, ukrajinski piloti uvježbavani su u Ujedinjenom Kraljevstvu za upravljanje letjelicama koje su namijenjene potrazi i spašavanju.

Šalju i municiju

Ministar Wallace rekao je da će UK poslati i dodatnih 10.000 komada topovske municije.

Wallace je tu izjavu dao u Oslu gdje je sa saveznicima razgovarao o nastavku vojne pomoći Kijevu.

Topovska municija pomoći će ukrajinskim oružanim snagama da osiguraju nedavno oslobođena područja koja su ranije okupirali Rusi.

Helikopterima Sea King prethodno su se služile i Kraljevske vazdušne snage i Kraljevska mornarica, a posljednja letjelica tog tipa povučena je iz upotrebe u mornarici 2018. godine.

Malo je zemalja koje su Ukrajinu snadbjele letjelicama namijenjenima za upravljanje ljudskom posadom od početka rata, a na zahtjev vlade u Kijevu saveznicima da im pošalju borbene avione zasad nema odgovora.

Prihvati notifikacije