Svijet

Britanac kojeg su Rusi zarobili: Mučili su me muzikom, više nikada ne želim čuti ABBU

Shaun Pinner (48), jedan od britanskih zarobljenika koji je zatočen dok se borio u Ukrajini otkrio je kako su ga Rusi natjerali da cijelo vrijeme sluša ABBU i Cher. 

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Pinner je za The Sun govorio o tome kako je bio prisiljen slušati muziku 24 sata dnevno, a i o tome kako je bio izboden te da su ga Rusi mučili elektrošokovima.

Tijekom zatočeništva, bio je prisiljen slušati soundtrack filma Mamma Mia, a jeo je jedino hljeb i pio prljavu vodu.

Mučili ih pjesmom “Believe” od Cher

Pinner i britanski borac Aideno Aslin u junu su osuđeni na smrt te su premješteni u novi smještaj gdje se nastavilo mučenje muzikom.

“Uvjeti su bili bolji, ali su i dalje puštali muziku- a ovaj put je to bio Believe od Cher. Bilo je crnih dana, puno sam plakao. Ali nadao sam se i tako preživio”, rekao je Pinner za The Sun. 

On se sada nalazi kod kuće u Pottonu.

“Nikada više ne želim slušati ABBU”

Pinner je bio dio skupine od 10 stranih zatvorenika oslobođenih nakon što je Saudijska Arabija posredovala u tajnom dogovoru između Rusije i Ukrajine. Među njima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg. 

“Mislio sam da ću umrijeti. Bio je to pakao na zemlji. Proteklih šest mjeseci bili su najgori dani u mom životu. Nikad više ne želim slušati pjesmu grupe ABBA ili vidjeti štrucu hljeba. Tako sam sretan što sam kod kuće”, kaže Britanac.

Aslin: Ruski policajac mi je rekao ‘ja sam tvoja smrt’

Britanac Aslin (28) također je govorio o tome kako su ga tukli, izboli nožem i tjerali da sluša sovjetske pjesme u maloj ćeliji 24 sata dnevno.

“Nikad nisam mislio da ću izaći živ”, rekao je. Aslin, porijeklom iz Newarka, pridružio se ukrajinskim marincima 2018. Njegov se bataljun predao tijekom opsade Mariupolja u travnju, nakon što im je ponestalo hrane i municije, prenosi index.hr.

Odveden je u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck, gdje je pretučen tijekom ispitivanja prije nego što su snage koje podržava Rusija objavile svijetu njegovo zarobljavanje.

“Policajac je pušio cigaretu i kleknuo ispred mene kako bi me pitao: ‘Znaš li tko sam ja?’. Rekao sam ‘ne’, a on je na ruskom odgovorio: ‘Ja sam tvoja smrt’. Pitao me jesam li vidio što mi je napravio na leđima. Tada je pokazao svoj nož i onda sam shvatio da me ubo. Pitao me želim li brzu ili lijepu smrt. Na ruskom sam mu odgovorio da želim brzu smrt. Nasmiješio se i rekao mi: ‘Ne, doživjet ćeš lijepu smrt… Ja ću se pobrinuti da to bude lijepa smrt”, prepričao je mladi Britanac.

Prihvati notifikacije