Politika

Bradara: Ne mogu biti dva predsjednika i četiri potpredsjednika FBiH! Mislim da ne treba da dolijevamo ulje na vatru

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu dali su podršku kandidatima za čelnike FBiH, a riječ je o Lidiji Bradari, Refiku Lendi i Igoru Stojanoviću, kandidatima za predsjednika/potpredsjednike FBiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Lidija Bradara desno na fotografiji

Lidija Bradara je kazala da je zahvalna svim zastupnicima, te da vjeruje da će Dom naroda potvrditi izbor, piše N1.

“Zahvalna sam svim zastupnicima u Zastupničkom domu, ovo je sada neka među faza dok čekamo sjednicu Doma naroda. Vjerujem da će Dom naroda potvrditi izbor i po ustavnim amandmanima. Trebamo se odmah sjesti i dogovoriti. Ne mogu biti 2 predsjednika i četiri potpredsjednika FBiH, tako da ja vjerujem da ćemo mi donijeti odluku u popodnevnim satima. Idemo korak po korak i vjerujem da ćemo uspješno i taj posao završiti. Tako da bi do večeras mogli znati ko je predsjednik, ko potpredsjednik FBiH“.

Pročitajte još

Još je kazala da se nada da će Vlada biti izglasana u zakonskom roku, te da Vlada FBiH zaslužuje novu vlast nakon osam godina.

“Ja bih zamolila i ostale kolege, idemo korak po korak. Trebali bi danas završiti proces imenovanja, dogovore i odluke. Potom slijedi proces konsultacija, u roku od 30 dana koristit ćemo sve demokratske mogućnosti kako se dolazi do imenovanaj Vlade FBiH. Ne postoji u našem Ustavu imenovanje premijera, nego imenovanje Vlade FBiH. Koriste se demokratski mehanizmi kako bi se došlo do toga

Nadam se da ćemo to što prije napraviti i dobiti Vladu FBiH u zakonom predviđenom roku. Mislim da ne treba da dolijevamo ulje na vatru, mislim da nam u ovom trenutku treba i brzina jer FBiH nakon osam godina zaslužuje novu vlast“, poručila je Bradara.