Svijet

Bosanac na prevaru uzimao socijalnu pomoć od Švicarske, šteta veća od 100.000 franaka

Švicarske vlasti otkrile su ozbiljan slučaj prevare koja se odnosi na nezakonito primanje socijalne pomoći, koju je napravio Bosanac, a zbog koje je država oštećena za više od 100.000 franaka.

FOTO: ILUSTRACIJA/CRNA HRONIKA
FOTO: ILUSTRACIJA/CRNA HRONIKA

Naime, kako prenose švicarski mediji, nakon sumnje i sprovedene istrage utvrđeno je da je državljanin Bosne i Hercegovine godinama primao socijalnu pomoć, na koju nije imao pravo.

On je, kako prenose mediji, od socijalne službe svjesno prikrio da ima redovna primanja i imovinu. Riječ je o slučaju koji je otkriven nedavno, u gradu Naters, piše crna hronika.

Naime, ovakve prevare nisu rijetkost, ali su posljednjih godina prilično suzbijene redovnim posjetama radnika socijalnih službi. Njihov zadatak je da redovno utvrđuju činjenično stanje na terenu. Primjera radi, svaka kupovina imovine ili dodatno primanje, prema švicarskom zakonu, mora se prijaviti nadležnim socijalnim službama jer se u tom slučaju mijenja status primaoca socijalne pomoći.

Ovo nije prvi ovakav slučaj čiji su akteri osobe iz Bosne i Hercegovine.

Tako su mediji prije nekoliko godina zabilježili slučaj bh. porodice koja je u Švicarskoj primala socijalnu pomoć, a u Bosni i Hercegovini su u to vrijeme kupili čak tri kuće. Oni su tada osuđeni uslovno i kažnjeni visokom novčanom kaznom.

Prihvati notifikacije