Svijet

Blinken: Kineske akcije na Tajvanu pokazuju odmak od mirnog rješenja situacije

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je Kinu za "neodgovorne korake" zaustavljanjem ključnih komunikacijskih kanala s Washingtonom i rekao da njezine akcije na Tajvanu pokazuju pomak od davanja prioriteta mirnom rješenju prema korištenju sile.

FOTO: KITH SEREY/EPA
FOTO: KITH SEREY/EPA

Blinkenovi komentari uslijedili su nakon što su kineski avioni i ratni brodovi u subotu vježbali napad na Tajvan, rekli su ostrvski dužnosnici, što je jedan u nizu koraka koje je Peking poduzeo nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu ranije ove sedmice.

Kineska odmazda u zaustavljanju bilateralnih procesa u osam ključnih područja uključujući odbranu, narkotike, transnacionalni kriminal i klimatske promjene, potezi su koji bi kaznili cijeli svijet, a ne samo Sjedinjene Države, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Manili. “To uključuje nekoliko vojnih kanala, koji su ključni za izbjegavanje pogrešne komunikacije i krize”, rekao je.

“Obustava klimatske saradnje ne kažnjava Sjedinjene Države, kažnjava svijet, posebno svijet u razvoju. Ne bismo trebali držati saradnju taocem u pitanjima od globalnog značaja zbog razlika između naše dvije zemlje.”

Borba protiv klimatskih promjena ključno je područje saradnje dviju velesila i dva najveća emitera stakleničkih plinova. Blinken je rekao da su Sjedinjene Države čule zabrinutost od saveznika o onome što je nazvao opasnim i destabilizirajućim akcijama Kine oko Tajvana, ali Washington će ostati postojan u svom rješavanju situacije.

Rekao je da je prenio kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiju na regionalnom sastanku u Kambodži da su Sjedinjene Države odlučne u održavanju komunikacijskih kanala kako bi se spriječile pogrešne procjene, kao što zemlje širom svijeta očekuju od njih. “Dakle, da budem jasan, Sjedinjene Države ne vjeruju da je u interesu Tajvana, regije ili naše vlastite nacionalne sigurnosti eskalirati situaciju”, rekao je.

“Držat ćemo naše kanale komunikacije s Kinom otvorenima, s namjerom izbjegavanja eskalacije zbog nesporazuma ili pogrešne komunikacije. Održavanje dijaloga nedvojbeno je još važnije kada smo u periodu pojačanih napetosti … Nastojimo deeskalirati te napetosti. I mislimo da je dijalog vrlo važan element toga”, dodao je Blinken.

Prihvati notifikacije