BiH

BIZARNO Skandal na mezaru Alije Izetbegovića: Fikret Prevljak vrijeđao Rifata Škrijelja

Na obilježavanju 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine 14. aprila tokom obilaska mezara Alije Izetbegovića na Kovačima prisutni su svjedočili krajnje nepriličnoj sceni koja umalo nije prerasla u ozbiljan incident.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dok je vijenac na Izetbegovićev mezar polagao profesor Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, iz neposredne blizine se oglasio penzionisani armijski general Fikret Prevljak provocirajući ga. 

“Je li ti stid, Škrijelju, doći na mezar rahmetli Alije nakon svega što si uradio njegovoj familiji?”, vikao je Prevljak okružen nekolicinom svojih suradnika. “Zašto bi me bilo stid, ja sam se časno borio u Armiji BiH kojom je Alija Izetbegović zapovijedao!”, odgovorio mu je Škrijelj.  

Među okupljenim je zavladala teška i neprijatna atmosfera, plašili su se da verbalna prepirka ne preraste u nešto više, pa je neko od prisutnih pozvao na učenje “El Fatihe”. Nakon toga su se strasti smirile i nije bilo nastavka prepirke “zavađenih strana”.

Fikret Prevljak, ratni komandant Armije RBiH u Hrasnici je, kao što je poznato, miljenik bračnog para Sebije i Bakira Izetbegovića. Zbog njega je prije nekoliko godina izbila jedna od većih afera u Stranci demokratske akcije, kada je vrh stranke poduzeo sve da Prevljak bude izabran za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo umjesto njegovog protivkandidata Semira Efendića, piše Slobodna Bosna.

Usred te kampanje nastao je famozni snimak u kojem Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, uvjerava jednog delegata da glasa za Prevljaka a za uzvrat im obećava zapošljavanje supruge u državnoj instituciji.

Sarajlić, koji je kako se predstvljao u to vrijeme bio “prvi do Bakira”, nakon tog skandala je bio prisiljen podnijeti ostavku na stranačke funkcije, a kasnije mu je i suđeno tim povodom. Fikret Prevljak je izabran za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, a njegov protivkandidat Semir Efendić je napustio SDA i prešao u Stranku za Bosnu i Hercegovinu.

Na lokalnim izborima prije više od dvije godine Fikret Prevljak je poražen u trci za načelnika Ilidže od Nermina Muzura (NIP). Dvije godine kasnije izbore za člana Predsjedništva BiH izgubio je njegov politički pokrovitelj Bakir Izetbegović. Kroz težak profesionalni i lični period prolazi i Sebija Izetbegović, kojoj je Rektorat Univerziteta u Sarajevu poništio magistarsku titulu i osporio pravo da predaje na Medicinskom fakultetu. 

Očito se mnogo toga negativnog nakupilo kod Fikreta Prevljaka pa je svoju frustraciju odlučio istresti na rektora Rifata Škrijelja i to na mjestu i na način koji se ne može drugačije tretirati nego kao nekulturan i skandalozan! 

Kada je Bakir Izetbegović prije nekoliko godina odgovarao na pitanje zbog čega favorizira  Fikreta Prevljaka, odgovorio je da Prevljak “nije završio Sorbonu”, ali da ima druge kvalitete. O kakvim “kvalitetima” je riječ, mogli su se uvjeriti prisutni na proslavi Dana Armije R BiH na Kovačima prije desetak dana!   

Prihvati notifikacije