Region

Bivša premijerka Hrvatske o Putinovim prijetnjama: Ovo je ozbiljan svjetski trenutak

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor gostovala je u političkom intervjuu tjedna Večernjeg TV-a.

FOTO: JADRANKA KOSOR/TWITTER
FOTO: JADRANKA KOSOR/TWITTER

Komentirala je jutrošnje obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je naredio djelomičnu mobilizaciju te zaprijetio Zapadu, ističući da Rusija ima jače oružje za masovno uništenje od NATO-a.

– Podsjetila bih na vrijeme uoči napada na Ukrajinu, kad su gotovo svi analitičari, političari i novinari govorili da neće biti napada. Mislim da treba uzeti ozbiljno to što Vladimir Putin govori.

Ta najava djelomične mobilizacije govori da je vrlo nezadovoljan učincima i situacijom u Ukrajini sa svoje pozicije, pozicije agresora.

Ovo je ozbiljan svjetski trenutak i svi koji znaju misliti, mislim na svjetske državnike, moraju uložiti apsolutne dodatne napore da se taj rat zaustavi – rekla je Kosor.

– Budući da je Ukrajina od EU dobila status zemlje koja bi jednog dana mogla postati članica, mislim prije svega na reakciju EU i lidera koji imaju kakav-takav autoritet, a odlaskom Angele Merkel taj se broj smanjio, te na SAD. Svi moraju učiniti sve da naprave prvi korak da se počne razgovarati o prestanku rata.

Ovo prelazi neke granice podnošljivog, tim više što dolazi zima, a Rusija prijeti prekidom dotoka plina, što se prelijeva na cijelu Evropu.

Sasvim je sigurno da Rusija trpi od sankcija, ali trpjet ćemo, i to nesagledivo, i mi – kazala je Kosor za Večernji.

Prihvati notifikacije