Svijet

Biden se nada primirju u Gazi za nekoliko dana

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da se nada da će primirje u sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi početi do sljedećeg ponedjeljka, jer se činilo da su se zaraćene strane približile dogovoru tokom pregovora u Kataru koji također imaju za cilj posredovanje u oslobađanju talaca.

FOTO: EPA-EFE/SHAWN THEW
FOTO: EPA-EFE/SHAWN THEW

Prisustvo obje strane u takozvanim bliskim pregovorima sastajanje sa medijatorima odvojeno, ali u istom gradu – sugeriralo je da su pregovori otišli dalje nego u bilo kojem trenutku od velikog pritiska početkom februara, kada je Izrael odbio Hamasovu protuponudu za četiri i po mjeseca primirja.

Pročitajte još

Biden je rekao da se nada da će prekid vatre početi za nekoliko dana.

– Pa nadam se do početka vikenda, do kraja vikenda – rekao je, upitan kada očekuje da počne prekid vatre.

– Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi kaže da smo blizu. Blizu smo. Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre – rekao je Biden novinarima tokom posjete Ne Yorku.

Jedan američki zvaničnik je rekao da su se američki pregovarači snažno zalagali za postizanje dogovora o pauzi za taoce do početka Ramazana 10. marta i da su najviši američki zvaničnici radili na tom pitanju prošle sedmice. Čini se da je optimizam izrastao iz sastanaka između Izraelaca i Katarana, rekao je zvaničnik.

U javnosti su Izrael i Hamas nastavili da zauzimaju daleko razdvojene stavove o mogućem primirju, dok su jedni druge okrivljavali za kašnjenja.