Svijet

Nancy Pelosi: Protesti za mir u Gazi mogli bi biti povezani s Rusijom

Bivša predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je da bi neki protesti u Sjedinjenim Američkim Državama koji traže primirje u Gazi mogli biti povezani s Rusijom i da bi FBI trebao istražiti kako se financiraju.

FOTO: FRANCK ROBICHON/EPA
FOTO: FRANCK ROBICHON/EPA

Pelosi je to rekla u intervjuu za američki CNN, ali nije pružila nikakve dokaze za tvoje tvrdnje.

Pročitajte još

Upitana je bi li protivljenje politici predsjednika Joea Bidena oko rata u Gazi moglo naškoditi demokratima na predsjedničkim izborima u novembru.

“Njihov poziv na primirje je poruka ruskog predsjednika, gospodina Putina. Nemojmo se zavaravati, ovo je izravno povezano s onim što bi on želio vidjeti”, rekla je Pelosi.

“Mislim da su neki od tih prosvjeda spontani, prirodni i iskreni. Neki su, mislim, povezani s Rusijom. Dio financiranja treba istražiti i želim od FBI-a zatražiti da to istraži”, dodala je.

Pelosi je prva istaknuta američka zastupnica koja je optužila ruskog vođu da podržava američke prosvjede koji pozivaju na primirje.

Prosvjedi kojima se traži prekid vatre u Gazi nedavno su izbili diljem SAD-a, uključujući one u blizini zračnih luka i mostova u New Yorku i Los Angelesu, ali i u Washingtonu ispred Bijele kuće. Demonstranti su prekidali i Bidenove govore i događaje na kojima je sudjelovao.

Prosteste je organizirao širok raspon skupina za ljudska prava te židovskih i antiratnih organizacija, prenosi Index.