BiH

Bh. novinari zahtijevaju reakciju policije i SNSD-a na vulgarne prijetnje načelnika Šipova

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) daju punu podršku Aleni Beširović i Harunu Dinareviću, novinarima portal Naratorijum, koje je sramotno izvrijeđao Milan Kovač, načelnik Šipova i kadar stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD).

FOTO: BHN
FOTO: BHN

Kako ističu iz Udruženja BH novinari, u petak 15. septembra, načelnik Kovač je pozvao telefonom novinara Haruna Dinarevića i tom prikom uputio niz brutalnih, primitivnih i vulgarnih rečenica Dinareviću i njegovoj koleginici Aleni Beširović. Kovač je koristio rječnik neprimjeren funkciji koju obnaša u lokalnoj zajednici i poziciji u vladajućem SNSD u.

Zajedno sa grupom inozemnih novinara, Dinarević i Beširović su objavili istraživačku priču o Šumama Republike Srpske u kojoj se spominje i načelnik Šipova, nakon čega je uslijedio napad, saopćeno je iz Upravnog odbora BH novinara.

Upravni dobor BH novinara ocjenjuje ovaj slučaj primitivnim političkim pritiskom i pokušajem zastraživanja novinara Naratorijuma sa ciljem zaustavljanja njihovog novinarskog rada, uključujuči i kritičko pisanje istraživačkih priča o temama uništavanja zajedničkih dobara i okoliša u Republici Srpskoj, iza kojih nedvosmisleno stoje kadrovi SNSD –a u lokalnim zajednicama.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju MUP Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i provođenje zakonskih mjera za kažnjavanje načelnika Milana Kovača. Istovremeno, BH novinari pozivaju Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSD –a da sankcionišu svoga člana zbog njegovog neprimjerenog ponašanja i vulgarnih napada na novinare Naratorijuma.