BiH

'BH novinari': PSBiH snosi najveću odgovornost za opstanak BHRT-a

Rješenje finansijskih, programskih i tehničkih teškoća u BHRT-u nije moguće (samo) intervencijom i odlukama izvan RTV doma...

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Upravni odbor Udruženja BH novinari daje punu podršku zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRTa i njihovom posljednjem apelu za rješavanje finansijskih i drugih teškoća u funkcioniranju javnog medijskog servisa na nivou države, te stvaranju uvjeta za siguran i plaćen rad za 800 novinara/ki i drugih uposlenika/ca.

Samostalni sindikat radnika BHRT-a je u srijedu uputio alarmantano pismo Parlmentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) kao osnivaču ovog medija, zatim Upravnom odboru i menadžmentu BHRT–a, te ostalim nadležnim lokalnim i međunarodnim tijelima i organizacijama za ‘spas’ BHRT od finansijske propasti – navode BH novinari u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjećaju kako u svom apelu, Samostalni sindikat radnika BHRT–a traži stabilno finansiranje javnog RTV servisa i navodi kako je to jedan do 14 prioriteta na evropskom putu BiH, naglašavajući kako se radnici tog medija nalaze na rubu egzistencije.

Pročitajte još

Ranije je saopćeno da entiteski javni servisi – RTRS i RTVFBiH duguju BHRT–u 80 miliona KM od naplaćene takse, odnosno 15 miliona za pružene, a neplaćene usluge.

Upravni odbor BH novinara ističe kako nadležne institucije BiH više od decenije ne žele riješiti problem stabilnog finansiranja BHRT, dozvoljavajući čak i da jedan od servisa – RTRS, javno krši Zakon o javnom RTV sistemu više od šest godina bez ikakvih reakacija ili sankcija za takvo postupanje. Finansijska destabilzacija BHRT–a postala je plodno tle i za političko – nacionalna uplitanja u rad ovog medija, koja nisu bila u direktnoj vezi samo sa imenovanjima članova/ca uprave, direktora/ica i urednika/ica, već su uticala i na unutarnju destabilizaciju, loše programske odluke i nacionale podjele među uposlenicima – navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra da teret i odgovornost za rješavanje bezakonja u raspodjeli RTV takse među tri emitera, programskoj stabilnosti i politički nezavisnom upravljanju ovim javnim medijem moraju biti na osnivaču – PSBiH, zatim na Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), kao regulatoru profesionalnog i zakonitog rada nositelja dozvole za javno emitiranje, te na međunarodnoj zajednici BiH koja je garant poštivanja prava na slobodu informisanja i pristupa javnim i pluralnim informacijama za sve građane.

Usto napominje kako svaka od navedenih institucija/organizacija mora preuzeti dio svoje odgovornosti i početi tražiti rješenja za opstanak BHRT i dostojan, plaćen rad njegovih uposlenika.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva upravu i menadžment BHRT da sa mnogo više odgovornosti i transparetnosti ponudi javnosti svoje strategije i planove za ‘spas’ BHRT-a.

Nadalje navode kako javnost, profesionala medijska zajednica i građani BiH, koji plaćaju RTV taksu, očekuju od menadžmenta i Upravnog odbora BHRT–a da ponudi nove, inovativne modele upravljanja javnim medijem i javnim resursima u interesu građana, pošteniju i racionalniju raspodjelu novca za plaće i druga primanja svih uposlenih, kao i kreiranje kvalitetnih i modernih programskih sadržaja.

Rješenje finansijskih, programskih i tehničkih teškoća u BHRT-u nije moguće (samo) intervencijom i odlukama izvan RTV doma, već traži više angažmana i odgovornosti onih koji vode ovaj medij i njime upravaljaju – navodi se u saopćenju/reakciji BH novinara.