Kultura

Benjamina Karić odgovorila gradonačelniku Beograda: Govori kao neškolovani nasilnik, razumijem da mu kultura nije bliska

"U kulturi i umjetnosti nema sirovog nadmetanja, jer su kultura i umjetnost za divljenje", poručila je gradonačelnica Sarajeva.

FOTO: INSTAGRAM/BENJAMINAKARIC
FOTO: INSTAGRAM/BENJAMINAKARIC

Benjamina karić, gradonačelnica Sarajeva, reagovla je na izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je dans poručio da “kao gradonačelnik ne može da dozvoli da Sarajevo ima bolji festival od Beograda”. Karić je na svom Instagram profilu napisala da Šapiću kultura i umjetnost nisu bliski.

“Razumijem da gradonačelnik Beograda dolazi iz svijeta vodenih sportova, da mu kultura i umjetnost nisu bliski, osim možda uloge nasilnika ‘Gangule’ u filmu ‘Kad porastem biću kengur’. Šteti ugledu Beograda kada svoju epizodnu ulogu iz filma prenosi na poziciju gradonačelnika i kao najobičniji neškolovani nasilnik o Sarajevo Film Festivalu govori da ‘neće da dozvoli da Sarajevo ima bolji festival od Beograda'”, poručila je Karić.

Gradonačelnica Sarajeva ističe da u kulturi i umjetnosti nema sirovog nadmetanja, jer su kultura i umjetnost za divljenje.

“Svi možemo uživati u sjajnoj srbijanskoj filmografiji, zbog čega često Srce Sarajeva ide za umjetnike iz Srbije, jednako kao što uživamo svi u Sarajevo Film Festivalu. Drago mi je da će Vlada Srbije i Grad Beograd snažnije uložiti u razvoj festivala u Beogradu, Sarajevo kao UNESCO grad filma može pružiti svu savjetodavnu pomoć”, zaključila je Benjamina Karić.

Prihvati notifikacije