Ekonomija

Bečka sedmica dizajna u znaku održivih rješenja za urbanu poljoprivredu

Zadnja sedmica septembra je u austrijskoj prijestolnici posvećena savremenom dizajnu. Svake godine se u isto vrijeme održava Bečka sedmica dizajna, prestižni austrijski festival dizajna, ove godine u znaku održivosti.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kako dizajn može da doprinese ekološki održivom načinu života? Koliki je značaj rada dizajnera za održivi suživot ljudi u gradu? Tokom deset dana, od 22. septembra do 1. oktobra, ovaj najvažniji događaj dizajna će ponuditi odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Tokom sedmice dana svake godine bude organizovano do 200 događaja za oko 40.000 posjetilaca. U 17 godina postojanja, festival je već postao etablirana platforma na kojoj se susreću ne samo domaća i međunarodna dizajnerska scena, već i studenti i svi ljubitelji dizajna.

Festival sa skoro svim besplatnim sadržajima se svake godine održava na različitim lokacijama širom grada i pokazuje da je Beč uistinu “grad dizajna”. Ovaj put će centralni dio događaja biti u okrugu Leopoldstadt, poznatom po gradskom zabavnom parku Prater.

Organizatori su i ove godine pripremili niz manifestacija iz oblasti proizvodnog, grafičkog i industrijskog dizajna. Ljubitelji dizajna tradicionalno će moći da biraju između nekoliko tematskih blokova koji se bave aktuelnim društvenim pitanjima, kao što je društveni dizajn koji vodi ka boljem životu u gradu ili povezivanju dizajna, poslovanja i industrije u održivu saradnju.

Dizajneri će predstaviti i konkretna održiva rješenja koje bi trebalo da posluže koa osnova za dugoročnu saradnju kreativnog i prehrambenog sektora.

Tematska sekcija “Urbana hrana i dizajn” fokusiraće se na inovacije u prehrambenoj industriji sa naglaskom na održivost. Ovog puta dio izložbe će činiti i simpozij “Grad kao resurs”, koji će se fokusirati na urbanu poljoprivredu i lokalnu proizvodnju.

Organizatori su uspostavili i saradnju sa bečkim brendom organske hrane Wiener Gusto, koji grad uzgaja na svom obradivom zemljištu, javlja Vienna ured u Sarajevu.

Neki od proizvoda ovog brenda ujedno će bipredstavljeni u sklopu nadolazeće konferencije “Dani nauke i Beča” 27. i 28. septembra u Sarajevu, dok je urbana poljoprivreda tema jednog od najavljenih panela.

Prihvati notifikacije