BiH

Bećirović za Bosnainfo: Dodik bi smjenom preko noći nestao i pobjegao u Rusiju. A kad više ne bude potreban američkoj i njemačkoj politici, to će se i desiti

Svi oni koji su na crnim listama SAD i Velike Britanije automatski postaju poželjni za saradnju za Rusiju, Kinu, Iran i neke druge države s istoka. Dodik je najilustrativniji primjer, ima i drugih.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a iz Ljubljane

Poručio je ovo u intervjuu za Bosnainfo direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović.

Bećirović govori o (ne)efikasnosti američke i britanske crne liste na kojoj su se našli brojni bh. političari, ali i o tome koliko je realna mogućnost da im vlastite sankcije nametne i Evropska unija.

BOSNAINFO: Koliko su se zapravo, prema Vašem mišljenju, do sada pokazale (bes)korisnim i smiješnim američka i britanska crna lista na kojoj su završili brojni bosanskohercegovački političari?

BEĆIROVIĆ: Tzv. crne liste SAD i Velike Britanije su važne i bitne ako ih slijede adekvatne diplomatske i krivično-procesne radnje u BiH. Oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u BiH su na tzv. američkoj crnoj listi. Provjerite koliko se tih osoba suočilo sa pravosudnom istragom u BiH zbog razloga stavljanja na crne liste? Veoma mali broj. To nam govori da je pravosudni sistem u BiH ili korumpiran ili diplomatski predstavnici SAD i Velike Britanije u BiH ne rade svoj posao ili se radi o oboje.

Kada govorim o stranim diplomatskim predstavnicima, onda prioritetno mislim na činjenicu da oni na razne načine sarađuju sa takvim osobama, dajući im svojevrsni legitimitet i društveno priznanje, na prvom mjestu politički legitimitet u BiH.

Naravno, nekada su vrlo upitni kriteriji, kontekst i kolateralni utjecaji da se neka osoba uvrsti na crnu listu, kao u slučaju federalnog premijera Fadila Novalića, koji je neopravdano stavljen na američku crnu listu zbog nekog pisma upućenog penzionerima, a da se uopšte nije kandidirao na izborima, te još neki koji su postali žrtve jedne američke politike, koja se bavila BiH u vrijeme ratova na Balkanu.

BOSNAINFO: Nekako se stiče dojam da bh. političari koji završe na nekoj od tih crnih listi postanu samo popularniji, jer upravo se ti tzv. crnolistaši nalaze na nekim od glavnih (ru)vodećih pozicija u Bosni i Hercegovini. Kako to komentarišete?

BEĆIROVIĆ: U pojedinim istraživanjima koje smo sproveli, značajan dio pojedinaca, subjekata s crne liste uopće ne želi da bude skinut sa tih lista, jer su nakon stavljanja na listu ostvarili zavidne političke karijere, dobre biznis poslove, tretiraju se kao “heroji” ili „žrtve“ u svojim sredinama, nešto slično kao presuđeni razni zločinci u regionu.

U sadašnjem svijetu svi oni koji su na crnim listama SAD i Velike Britanije automatski postaju poželjni za saradnju za Rusiju, Kinu, Iran i neke druge države s istoka. Dodik je najilustrativniji primjer, ima i drugih.

BOSNAINFO: Zašto u Evropskoj uniji nema volje da na svoju crnu listu stavi ljude poput Milorada Dodika i pristalica njegove secesionističke politike, koji otvoreno zagovaraju podjelu BiH i redovno podrivaju Ustav BiH (naprimjer obilježavanjem 9. januara kao neustavnog dana RS)?

BEĆIROVIĆ: EU stalno ažurira svoje liste. Na njima se nalaze subjekti i pojedinci iz cijelog svijeta. Dok god Milorad Dodik i njegovi saradnici nisu na EU crnoj listi, to znači da rade za EU, i ne samo da ne predstavljaju prijetnju EU, nego predstavljaju oblik podrške za EU. To je, nažalost, istina.

Pročitajte još

BOSNAINFO: Zar u Evropskoj uniji nisu svjesni da bi takav scenario, dakle secesija Republike Srpske, najvjerovatnije na same njene granice (na granicu BiH i Hrvatske) donijela novi rat? Zar nisu u Evropskoj uniji poučeni našim iskustvom sa početka 90-ih, zar ne vide šta se sve dešava u Ukrajini, da u stvari rat nikome ništa dobroga ne donosi, a sasvim sigurno da ni Evropskoj uniji ne bi ništa dobroga donio novi konflikt na Zapadnom Balkanu.

BEĆIROVIĆ: Govorite o EU u kojoj su Viktor Orban, Janez Janša, Andrej Plenković, desničarske vlade i stranke koje dominiraju, počevši od Italije do Poljske. O Njemačkoj koja sljedećih 10 godina neće uspjeti sanirati posljedice loše unutrašnje, a posebno vanjske politike Angele Merkel itd. Ako nešto očekujete od te EU, onda ste u velikoj zabludi.

Kada bi hipotetički Dodik proglasio rusku guberniju u BiH, EU bi sa njim pregovarala, jer to rade i danas uz podršku pojedinih vanevropskih diplomata, pokušavajući da ga kao odobrovolje i pridobiju, odnosno udalje od Rusije.

Takve povijesne pogreške smo imali pred Drugi svjetski rat. Herman Göering, predsjednik njemačkog Reichstaga, je pred okupaciju dijela Čehoslovačke rekao da je tadašnja okupacija Austrije od Njemačke “čista obiteljska stvar”. Ta obiteljska stvar je u konačnici završila sa preko 80 miliona žrtava, u povijesti poznatoj kao Drugi svjetski rat.

Danas se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt može usporediti kao osoba koja sprovodi politiku Njemačke pred Drugi svjetski rat. Postoji realna opasnost za konflikt u BiH i na zapadnom Balkanu.

BOSNAINFO: Prema Vašem mišljenju, da li bi se išta umnogome od američkih i britanskih razlikovale sankcije Evropske unije? Koliko bi one pogodile vodeće ljude koji smetaju napretku Bosne i Hercegovine i u čemu bi se trebale ogledati?

BEĆIROVIĆ: Čest slučaj u porodici je da najnestašnije dijete uživa i najveće simpatije i podršku roditelja. Svi se prilagode toj situaciji i smatraju je normalnom, dok druga djeca ili društvena zajednica – ispaštaju.

Dodik se nikada neće odreći svog američkog backgrounda i dolaska na vlast uz podršku SAD. Dodika nisu Rusi doveli na vlast, niti ga na vlasti drže Rusi. Njegova smjena od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta bila bi „tačka na i“, i ništa se ne bi desilo u bilo kojem smislu.

Dodik bi smjenom preko noći nestao i pobjegao u Rusiju. I Edward Snowden, vrhunski američki obavještajac, završio je u Rusiji sa kasnijim sticanjem ruskog državljanstva. Što to ne bi mogao i Dodik, kada više ne bude potreban američkoj, ali i njemačkoj politici, to će se i desiti.

BOSNAINFO: Činjenica je da se Dodik godinama unazad direktno u lice smije međunarodnoj zajednici, ne birajući rječnik. Evo, uzmimo samo za primjer šta je sve govorio o bivšim visokim predstavnicima (Paddy Ashdown, Valentin Inzko, sada Christian Schmidt), vrijeđao ih na raznorazne načine. Ali ništa manje nije bio oštar ni prema ambasadorima najjačih država svijeta (američkom, britanskom ambasadoru, zatim sadašnjem njemačkom ambasadoru nije želio dati agreman pa je to sve ‘odnio’ na NSRS da se tamo o tome odlučuje). Pa čak ni prema njihovim predstavnicima i izaslanicima koje su slali u BiH (npr. Gabrielu Escobaru direktno u lice rekao je “Je*e mi se za sankcije”). Kako mu sve to polazi za rukom, a da nikada dosad nije ni na koji način ispaštao zbog toga ili trpio neke sankcije?

BEĆIROVIĆ: Dok Milorad Dodik prvenstveno služi zapadnim interesima, on je poželjan partner, i oni mu sve to što radi više nego očigledno dozvoljavaju. Uvedene sankcije su samo privid, odnosno fikcija. Faktički one ne postoje prema Miloradu Dodiku i konačno oni koji žele dobro Bosni i Hercegovini treba da prestanu obmanjivati bh. javnost.

Na testu je prijateljstvo prvenstveno zapadnih država prema Bosni i Hercegovini. Treba pažljivo pratiti i analizirati njihove poteze i dobit ćete prave odgovore na sve što se dešava sa i oko Milorada Dodika.

Za podsjećanje, zapad na čelu sa SAD-om izvršio je vojnu intervenciju u Iraku, a posljedica toga je da je Irak predat u naručje Irana. Bojim se da je slična situacija sa BiH, koja se isporučuje Rusiji. Izbor i sastav novog Vijeća ministara BiH i uspostavljena koalicija to potvrđuju.

Prihvati notifikacije