BiH

Bećirović sa članom američkog Kongresa: Podrška SAD-a garancija za mir u regiji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa uglednim kongresmenom Michaelom Turnerom iz savezne države Ohio.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Tokom razgovora, Bećirović je ukazao na važnost snažnijeg angažmana američke administracije u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji.

Naglašeno je da nove geopolitičke okolnosti nalažu potrebu novog i odlučnijeg angažmana Zapada prema Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je konstatovao da sankcije pojedinim političarima u Bosni i Hercegovini nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dodao je kako je bolje sankcionisati neodgovorne pojedince nego dozvoliti im da ugrožavaju mirovni proces.

Bećirović je zahvalio na dosadašnjoj podršci i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava.

Izrazio je očekivanja za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podrške u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Kongresmen Turner, zajedno sa senatorom McCainom, najzaslužniji je član Kongresa za prijem Crne Gore u NATO.

Obavljao je dužnost gradonačelnika grada Daytona u vrijeme pregovora u istoimenoj vojnoj bazi na periferiji grada.

Član je Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u američkom Kongresu.

Prihvati notifikacije