Politika

Bećirović Radnoj grupi za regiju Zapadnog Balkana u okviru Vijeća EU skrenuo pažnju o strateškim ciljevima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je u četvrtak Radnu grupu za regiju Zapadnog Balkana (COWEB) u okviru Vijeća Evropske unije.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Radna grupa za regiju Zapadnog Balkana je odgovorna za odnose EU sa regijom i bavi se općim političkim i privrednim razvojem i Procesom stabilizacije i pridruživanja (SAP) sa EU.

Radna grupa je sastavljena od predstavnika svih 27 zemalja članica EU, a današnjom radnom grupom, na sastanku sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirovićem, predsjedavao je Antoni Adamowicz iz Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

Današnji sastanak je bio prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o stanju i prilikama u Bosni i Hercegovini, ali generalno i u Evropskoj uniji i Evropi, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je upoznao članove delegacije o vrlo jasnim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine, a to su punopravna članstva u EU i NATO-u i dobra regionalna saradnja. A svi ovi strateški ciljevi su usvojeni jednoglasno u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, napomenuo je Bećirović.

Pročitajte još

Informisao je sagovornike o tome da je predložio i u proceduru uputio nekoliko pitanja koja se direktno tiču EU integracija Bosne i Hercegovine, a jedno od tih pitanja je i prijedlog Bećirovića da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i Dokument o izradi državnog programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, jer smatra da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju jednu simboličnu snaga jer ih direktno biraju građani na cijeloj teritoriji države.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović je napomenuo delegaciju svih 27 zemalja članica EU da oni dolaze na ovaj sastanak samo dan nakon historijskoga dana za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu i svijet, jer je pravni nasljednik MKSJ u Den Haagu, MRMKS, okončao posljednji predmet nakon 30 godina djelovanja donoseći presudu utemeljenu na činjenicama u predmetu Tužilac protiv Stanišića i Simatovića.

Sagovornici su složni da donesene odluke NSRS-a od 26. aprila ove godine nisu demokratične niti u evropskom duhu. Članovi delegacije su se posebno interesovali za stavove člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirovića o secesionističkim izjavama predsjednika toga bh. entiteta, kao i o promjenama zakona iz domena krivičnog prava, opozivu sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda, te zakona o nevladinim organizacijama u tom entitetu.

Prihvati notifikacije