Politika

Bećirović: Na sjednici Predsjedništva BiH razmotriti prijedlog zaključaka za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je predložio da se na sjednici Predsjedništva BiH razmotri Prijedlog zaključaka za usvajanje akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Anadolija.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovim prijedlogom šalje se jasna poruka da se deklarativni konsenzus za evropske integracije mora pretvoriti u radni konsenzus za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Bećirovićevog kabineta.

Konkretnim mjerama i rokovima za ispunjavanje uslova, institucije države Bosne i Hercegovine će se obavezati da provode obaveze utvrđene akcionim planom, a u skladu s prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije, dodaje se.

Pročitajte još

“Bosna i Hercegovina se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU obavezala na postepeno usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU (acquis) kao i njegovu dosljednu primjenu. Odluka Evropskog vijeća od 15. decembra 2022. godine o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini predstavlja snažan poticaj. Istovremeno, ova odluka je i obaveza za državu Bosnu i Hercegovinu i niže nivoe vlasti da ubrzano nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u EU i imati povoljan učinak na ekonomske, socijalne, političke, sigurnosne, kulturne i druge aspekte života građana Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Izradom i usvajanjem akcionog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, osigurale bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU.

O Prijedlogu usvajanja akcionog plana član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je razgovarao i sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Sattlerom, koji je, također, podržao ovaj prijedlog.

Prihvati notifikacije