BiH

Bećirović u Višegradu nakon napada na supružnike Memišević

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović stigao je u Višegrad, gdje se sastao sa članovima porodice i prijateljima bračnog para Memišević koji je napdnut prije dvije noći.

FOTO: N1
FOTO: N1

Bećirović je ranije u reakciji najoštije osudio ovaj napad na povratnike kazavši da vlasti moraju hitno reagovati.

“Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Ajšu i Fadila Memiševića, koji su u povratničkom naselju Omeragići u općini Višegrad fizički napadnuti i pretučeni od više lica. Vlasti bh. entiteta RS i općine Višegrad moraju hitno reagovati, pronaći i lišiti slobode počinioce ovog gnusnog napada izvršenog na početku mjeseca ramazana”, poručio je Bećirović.

Pozvao je nadležne organe vlasti da u najkraćem roku preduzmu sve zakonom propisane mjere i informišu javnost o motivima napada na porodicu Memišević. Brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama, kako je dodao, potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

“Bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava. Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju, a političkih zvaničnika u entitetu RS da izbjegavaju retoriku i poteze koji narušavaju sigurnost i stabilnost”, naveo je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništa BiH, prenosi N1.

Prihvati notifikacije