Politika

Bećirović: Hitno procesuirati odgovorne za antidržavno djelovanje i ugrožavanje BHRT-a

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH oglasio se povodom informacije UO Radiotelevizije BiH (BHRT), prema kojoj državnom javnom servisu zbog ugroženog poslovanja prijeti prestanak rada. 

FOTO: SDP BIH
FOTO: SDP BIH

Sada je više i svima jasno da je BHRT doveden u trenutnu poziciju smišljenim antidržavnim djelovanjem političkih faktora koji praktično desetljećima rade na gašenju državne televizije.

Uprkos jasnim i preciznim zaključcima iz Parlamantarne skupštine BiH prema Vijeću ministara BiH da se poduzmu aktivnosti na osiguranju naplate milionskih potraživanja, te stvaranja pretpostavki za nastavak normalnog i stabilnog funkcioniranja državnog servisa, Vijeće ministara BiH koje predvodi Zoran Tegeltija iz SNSD-a i kojeg čine još i ministri iz SDA, HDZ-a BiH i DF-a ništa nisu uradili po ovom pitanju – rekao je Bećirović.

Kako ističe, nedopustivo je da je rad BHRT-a, koji je uspio opstati i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno u opkoljenom i svakodnevno granatiranom Sarajevu, u 2022. ozbiljno doveden u pitanje.

– Jasno je ko krši Zakon o BHRT-u i Zakon o sistemu javnog RTV emitiranja u BiH.  Obzirom da prema javnom RTV servisu postoje milionska dugovanja entitetskog emitera RTRS, krajnje je i vrijeme da pravosudni organi bez odlaganja poduzmu mjere prinudne naplate. Još 2016. godine sam kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tražio rješavanje finansiranja BHRT-a.

Šest godina kasnije, ništa se nije promijenilo i to uprkos činjenici što je reforma javnog RTV servisa jedan od 14 uvjeta za ispunjavanja kriterija radi integracije BiH u EU – istaknuo je Bećirović.

Smatra da bi Tužilaštvo BiH, po službenoj dužnosti, odmah trebalo formirati predmet „BHRT“, dodajući kako, za početak, imaju i neke od osumnjičenih u ovom predmetu, a to su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović.

– Još 2016. godine sam poručivao, a to ponavljam i danas:  Javni radiotelevizijski servis BiH treba ovoj zemlji, jer bez stabilnog javnog servisa nema ni stabilne države – zaključio je Bećirović, saopćeno je iz SDP BiH. 

Prihvati notifikacije