BiH

Banjalučanin osuđen zbog razbojništva u Austriji: Vezao staricu pertlama, zapušio joj usta i pokrio dekom

Dalibor Ivančević iz Banjaluke osuđen je na deset godina zatvora zbog razbojništva u Austriji u kojem je usmrćena starica Elizabet F. (86).

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku krivice su oslobođeni Ferald Gučanin-Gazibarić i Oliver Sivonjić, koji su se teretili za saučesništvo.

Prema presudi Ivančević je krivično djelo izvršio u aprilu 2011. godine u austrijskom gradu Gosau sa saučesnicima Selverom Marhoševićem i Bojanom Pavlovićem koji su ranije osuđeni.

Tužilaštvo BiH je prvo optužilo Ivančevića za ista djela u junu 2019. godine, ali je predmet kasnije ustupljen i prebačen u Kantonalno tužilaštvo SBK.

U optužnici se navodilo da je Ivančević između 13. i 15. aprila 2011. godine, u skladu sa ranijim dogovorom, otputovao u Austriju, gdje se sastao sa Selverom Marhoševićem i Bojanom Pavlovićem.

U noći između 20. i 21. aprila 2011. godine Ivančević, Marhošević i Pavlović došli su do kuće penzionerke Elizabet F. u namjeri da je opljačkaju. Ivančević je provalio prozor na kući, nakon čega su ušli unutra.

– Odmah su započeli premetačinu kako bi pronašli novac i zlato. Tom prilikom su u krevetu zatekli Elizabetu F, koju je probudila buka, pa su je vezali i zapušili joj usta kako ih ne bi omela u krađi. Ivančević je starici pertlom vezao ruke, a krpom vrat i usta, dok joj je Pavlović svezao noge. Zatim su je pokrili sa više deka, te nastavili premetačinu po kući, gdje su pronašli ključ od sefa, iz kojeg su ukrali zlatni nakit i novac, te pobjegli. Starica je ubrzo preminula usljed gušenja – navodi se u optužnici.

Prema nezvaničnim informacijama, razbojnici su iz kuće starice ukrali 10.000 eura, nakit i dvije štedne knjižice sa većim iznosom novca. Istražioci su otkrili više od 300 tragova, odnosno otisaka prstiju i DNK koji su ih doveli do osumnjičenih.

Optužena trojka poznata je po krivičnim djelima i hapšeni su i 2014. godine u akciji “Sigurnost” zbog sumnje da su se bavili organizovanim kriminalom, preprodajom droge, oružja, zelenaštvom.

Na teret im je tada stavljen i šverc visokotarifne robe i tekstila.

Ivančević je hapšen 2017. zbog sumnje da je učestvovao u otmici “bmw X6” od sina jednog od suvlasnika Auto-salona “Braća Đukić” Sime Đukića. Automobil, čija je vrijednost tada procijenjena na oko 100.000 eura, otet je 2016. godine u Donjim Palačkovcima kod Prnjavora