Magazin

Baklava s lješnjacima i tamnom čokoladom: Mirisna poslastica za posebne trenutke

Ako volite tradicionalne slastice, ali ste spremni za malu dozu inovacije, ova baklava s lješnjacima i tamnom čokoladom osvojit će vas već na prvi zalogaj.

FOTO:  PRINTSCREEN/YOUTUBE / BAKLAVA
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE / BAKLAVA

Hrskava jufka, bogat fil od prženih lješnjaka i čokolade, te mirisna agda s aromom vanilije čine ovu verziju orijentalnog klasika neodoljivom. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je savršeno sočna i raskošna baklava koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci

Za baklavu

1 pakovanje jufki500 g lješnjaka200 g tamne čokolade50 g šećera250 g maslaca

Za agdu (sirup)

600 g šećera500 ml vode1 kašika arome vanilije

Priprema

Priprema počinje filom – u multipraktik stavite lješnjake, tamnu čokoladu i malo šećera, pa sve zajedno usitnite dok ne dobijete sitnu, aromatičnu smjesu koja se lagano povezuje pod prstima. Dok multipraktik odrađuje svoje, na tihoj vatri otopite maslac do te mjere da bude tečan, ali ne smeđe boje.

Zatim uzmite pekač dimenzija oko 22×33 cm i dobro ga premažite otopljenim maslacem. Počnite slagati jufke – svaku pažljivo premazujte maslacem i redajte jednu na drugu dok ne složite deset listova. Na taj prvi sloj rasporedite trećinu pripremljene lješnjak-čokolada smjese, ravnomjerno je raspoređujući po cijeloj površini.

Pročitajte još

Potom nastavite s novim slojem jufki, ponavljajući postupak – premazivanje maslacem, sloj fila – još dva puta. Završite s posljednjim slojem jufki, koji također treba biti pažljivo premazan maslacem. Prije pečenja, baklavu izrežite na željene komade, najbolje u obliku rombova ili kocki.

Pećnicu zagrijte na 170°C i stavite baklavu da se peče 15 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 140°C i pecite još 45 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

Dok se baklava peče, pripremite agdu – u šerpi zakuhajte šećer s vodom, pa pustite da lagano vrije desetak minuta. Kada je gotovo, skinite s vatre i dodajte aromu vanilije, promiješajte i ostavite da ostane vruće do posluživanja.

Čim izvadite baklavu iz rerne, ostavite je da odstoji pet minuta, a zatim je prelijte vrućim sirupom. Važno je da je baklava još topla, a agda vruća – tako će se najbolje upiti i dati desertu onu karakterističnu sočnost. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi i ostane nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi slojevi lijepo povezali.

Rezultat je raskošna, mirisna i neodoljivo ukusna baklava s dozom sofisticiranosti koju donose lješnjak i čokolada. Savršena za svaku priliku – od prazničnog stola do običnog dana koji zaslužuje postati poseban.