Svijet

Azijski stršljen se širi Evropom: Kako ga zaustaviti?

Francuski nacionalni program za biodiverzitet INPN (National Inventory of Natural Heritage) objavio je mapu rasprostranjenosti azijskog stršljena Vespa velutina u Evropi, jednog od najopasnijih neprijatelja pčela i drugih insekata, prenosi SPOS.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Procjenjuje se da prosječna porodica Vespa velutina pojede više od 11 kilograma insekata po sezoni, od čega 60 posto čine pčele. 

To je, podsjetimo, ogromna razlika u odnosu na domaćeg stršljena kod kojeg one čine samo pet posto hrane. Azijske medonosne pčele su razvile efikasnu strategiju odbrane – kada stršljen krene u napad, one ga okruže, zbijaju se oko njega i povećavaju temperaturu dok ne ugine, ali evropske pčele ne znaju da se odbrane na ovaj način. 

Prema procjenama stručnjaka, u Francuskoj će u bliskoj budućnosti godišnje stradati do 300 hiljada pčelinjih društava od napada ovog predatora, troškovi pčelara za obnavljanje ovih gubitaka približiće se 26 posto prihoda od prodaje meda, a ukupni ekonomski šteta od stršljena dostići će 30,8 miliona eura godišnje

Kako se izboriti protiv stršljena?

Sudeći po INPN mapi, stršljen se 2023. godine proširio na 20 novih administrativnih jedinica u raznim evropskim zemljama. Istovremeno, glavni vektor njegovog širenja i dalje je bio usmjeren na istok – ka srednjoj i istočnoj Evropi. U septembru 2023. godine u Mađarskoj, u blizini granice sa Austrijom i Slovačkom, otkrivena je radilica Vespa velutina.

Najčešći način borbe protiv stršljena do sada ostaje uništavanje njegovih gnijezda od strane timova specijalista koji koriste insekticide. Ovo su radno intenzivne i skupe operacije, piše Agroklub.